Czas szybko leci......

Czas szybko leci......

...a więc nalewka świąteczna już nastawiona. Nigdy nie robiłam , sama jestem ciekawa co wyjdzie z tego po 6 tygodniach...
A oto przepis :)

NALEWKA BOŻONARODZENIOWA
Składniki (1 słoik o pojemności 1,8 litra):
100 g (około 8 sztuk) suszonych moreli
100 g (około 8 sztuk) suszonych fig
100 g suszonych daktyli
50 g rodzynek
200 g suszonej żurawiny
50 g orzechów laskowych
50 g orzechów włoskich
50 g orzechów nerkowca
50 g migdałów
1/2 pomarańczy
1/2 cytryny
1 laska cynamonu
4 goździki
8 ziaren kardamonu

100 g białego cukru
100 g brązowego cukru

500 ml spirytusu
+/- 250 ml wódki
250 ml rumu

Wyszorowane cytrusy kroimy w plasterki. Migdały blanszujemy - ja kupiłam już blanszowane, więc tylko wrzuciłam do słoja. Suszonych owoców nie kroimy, gdyż nalewka bardzo szybko od nich mętnieje.
W garnku podgrzewamy delikatnie cukier, 4 łyżki wody i 250 ml wódki. Mieszamy całość do czasu, aż cukier się rozpuści (nie doprowadzamy jednak alkoholu do wrzenia, bo znaczna jego część odparuje). Zdejmujemy naczynie z ognia. Po przestudzeniu wlewamy pozostały alkohol i mieszamy.
W dużym słoju układamy bakalie (kolejność dowolna) - słoik wypełniamy nimi do połowy. Dodajemy cynamon, goździki i kardamon. Całość zalewamy alkoholem. Nalewkę odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka tygodni. Jeśli po 2-3 dniach zauważycie, że bakalie "wypiły" część alkoholu należy go uzupełnić czystą wódką. Po około 2 tygodniach wymieniamy plastry cytrusów na świeże.
Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy nalewkę przez sito, a następnie przez gazę. Czysty nalew rozlewamy do butelek. Nalewkę możemy od razu spożywać lub pozwolić jej jeszcze "dojrzeć" przez kilka tygodni (apogeum smaku uzyskamy dopiero po 12 miesiącach).
Przecedzone bakalie zamykamy w słoiczku. Szczelnie zamknięte możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Stanowić będą cudowny dodatek do grzańców, lodów, czy innych deserów.

styna48

styna48 2016-10-24

Wygląda super .

jesem65

jesem65 2016-10-24

Jeżeli to jest to co myślę to wychodzi super. Jaki masz przepis? czy w skład wchodzi rum?

marrgo

marrgo 2016-10-24

ooo... nalewka świąteczna? nie robiłam... a przepis dasz?
poproszę
:o))

choco13

choco13 2016-10-24

Nie znam a fajnie wyglada :)

oliwkaa

oliwkaa 2016-10-24

Wydaje mi sie,że będzie przepyszna ...ale poczekamy,zobaczymy ...
re:
Ja zawsze zatrzymuje sie w Kościelisku ..w Murzasichle byłam raz dawno temu i jeżdzimy tam tylko łapać widoki :0)))

marrgo

marrgo 2016-10-24

wooow! ale mniamaśnie brzmi!
wypróbuję na 100%
:o))

jesem65

jesem65 2016-10-25

re- Tak !to jest ta nalewka tylko ja robię z podwójnej ilości wszystkiego[mam przyjaciół]Mam jeszcze dwie flaszeczki zeszłorocznej.

styna48

styna48 2016-10-25

RE:To zdjęcie z wczoraj , dziś szaro i deszczowo.

trawka

trawka 2016-10-26

Będzie pyszna, już czuję jej smak :))

astra40

astra40 2016-11-03

Ale świetny przepis. Takiej domowej to kieliszeczek bym się nawet napiła:))))

dodaj komentarz

kolejne >