Bitki w sosie mediolańskim

Bitki w sosie mediolańskim

4 porcje(kotlety) wołowiny o grubości ok2cm, 1 cebula, olej, masło, cytryna, pietruszka. 2-3 ząbki czosnku, bulion z kostki rosołowej( ilości nie podaję, to już zależy ile będzie wymagać duszenie mięsa). Myjemy mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, rozbijamy delikatnie, uprzednio nakrywając woreczkiem foliowym, aby nie uszkodzić włókien mięsa. Kotlety oprószamy mąką. Kroimy drobno cebulę i dusimy na rozgrzanym tłuszczu, cebula nie może być zarumieniona. Następnie obsmażamy mięso z obu stron, dolewamy przygotowany bulion. Dusimy na wolnym ogniu, sukcesywnie dolewając bulion, aż mięso będzie miękkie Przy końcowej fazie gotowania dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę, czosnek i startą skórkę z jednej cytryny. Gdyby był sos zbyt rzadki zagęszczamy mąką. Smacznego ☺

dodane na fotoforum:

jokam

jokam 2012-04-20

Fantastycznie brzmi, fantastycznie wygląda!
Skopiowałam przepis i zdjęcie. Koniecznie muszę zrobić tę wołowinę.

dodaj komentarz

kolejne >