Makaron z sosem z sera gorgonzola i mascarpone

Makaron z sosem z sera gorgonzola i mascarpone

Na 3porcje : 10dkg sera gorgonzola, 10dkg serka mascarpone, 1 por, orzeszki piniowe 50g lub słonecznik, 100ml śmietanki, oliwa z oliwek, odrobinę masła, sól, pieprz, makaron 30dkg- do wyboru spaghetti, albo linguine. Kroimy drobno białą część pora i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i masło dusimy na wolnym ogniu, następnie dodajemy sery i wlewamy śmietankę, mieszamy aby wszystko się połączyło, dodajemy sól i pieprz do smaku. Sos naprawdę robi się szybko, więc wykonujemy go, kiedy mamy już prawie gotowy makaron. Pod koniec gotowania makaronu wrzucamy pokrojony w drobne paseczki zieloną część pora. Kiedy makaron jest gotowy odcedzamy i łączymy z sosem, posypując prażonymi orzeszkami piniowymi. Ja je trochę miażdżę, przez co makaron staje się bardziej aromatyczny. Smacznego

dodane na fotoforum:

bonga

bonga 2011-06-25

świetny przepis, na pewno go wypróbuję, tym bardziej, że zastanawiałam się właśnie, co tu zrobić z moimi orzeszkami piniowymi:)

dodaj komentarz

kolejne >