Spaghetti con le vongole-spaghetti z małżami

Spaghetti con le vongole-spaghetti z małżami

Na 3 porcje:małże w zalewie ok 250g-300g, lub małże mrożone,2 ząbki czosnku, 2łyżki oliwy z oliwek, masło, 1 puszka pokrojonych pomidorów, sól, pieprz, ostra sproszkowana papryka, natka pietruszki. Sos: na rozgrzaną oliwę wlać razem z zalewą małże, pokroić drobno czosnek i dodać do małży. Poczekać do zagotowania, następnie dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu do momentu, kiedy sos stanie się zawiesisty. Pod koniec gotowania doprawić solą pieprzem, cukrem i niewielką ilością ostrej papryki. na samym końcu sypiemy sporą ilość posiekanej drobno natki pietruszki i dodajemy kilka płatków masła. Gotujemy spaghetti al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerze i sypiemy parmezan( niekoniecznie)

dodane na fotoforum: