Pizza na miękkim spodzie

Pizza na miękkim spodzie

1 jajko,1szklanka mleka- 100g mąki;(niepełna szklanka)- szczypta soli
50-70g startego sera żółtego( gouda, leerdammer, ementaler itp.)

na wierzch:
dodatkowa garść sera; cieniutkie plastry wędliny- ja użyłam szynki, 3 pieczarki. Przygotowanie: Mąkę, jajko i mleko roztrzepujemy dodajemy szczyptę soli i na końcu starty na grubych oczkach ser. Nagrzewamy piekarnik do 200stp. Przygotowane ciasto najlepiej wylać na teflonową patelnię uprzednio wysmarowaną olejem lub margaryną, może być również teflonowa rynka. Nigella proponuje żaroodporne naczynie, uprzedzam tylko, że są problemy z przekładaniem pizzy. Teflon świetnie się sprawdza . Pieczemy pizzę na złoty kolor ok. 20min.Następnie wyciągamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach pieczarki, układamy wędlinę posypujemy startym serem i wkładamy jeszcze do piekarnika na 3-5min. do rozpuszczenia sera. Może nie smakuje zupełnie jak pizza, ale na pewno jest smaczna:)

dodane na fotoforum:

bronia

bronia 2011-07-13

Wygląda super...W sam raz na ciepłą kolację...Pozdrawiam

milka69

milka69 2011-07-13

super szybkie danie!

cobanet

cobanet 2011-10-05

proste a co najważniejsze szybkie :)
na szybki obiad lub kolacje :)

dodaj komentarz

kolejne >