1 jajko,1szklanka mleka- 100g mąki;(niepełna szklanka)- szczypta soli
50-70g startego sera żółtego( gouda, leerdammer, ementaler itp.)
na wierzch:
dodatkowa garść sera; cieniutkie plastry wędliny- ja użyłam szynki, 3 pieczarki. Przygotowanie: Mąkę, jajko i mleko roztrzepujemy dodajemy szczyptę soli i na końcu starty na grubych oczkach ser. Nagrzewamy piekarnik do 200stp. Przygotowane ciasto najlepiej wylać na teflonową patelnię uprzednio wysmarowaną olejem lub margaryną, może być również teflonowa rynka. Nigella proponuje żaroodporne naczynie, uprzedzam tylko, że są problemy z przekładaniem pizzy. Teflon świetnie się sprawdza . Pieczemy pizzę na złoty kolor ok. 20min.Następnie wyciągamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach pieczarki, układamy wędlinę posypujemy startym serem i wkładamy jeszcze do piekarnika na 3-5min. do rozpuszczenia sera. Może nie smakuje zupełnie jak pizza, ale na pewno jest smaczna:)
dodane na fotoforum: