Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Składniki na sos mięsny: 40-50dkg wołowiny lub karkówki 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1 marchewka 1ząbek czosnku, 1 ostra papryka, 1łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka ketchupu 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki.Przygotowanie:Mięso umyć osuszyć papierowymi ręczniczkami i pokroić w średnią kostkę. Obtoczyć w mące i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju . Usmażone przełożyć na talerz. Na tym samym oleju zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę.W garnku gotować ok1-1,5 litra bulionu następnie wrzucić do niego zarumienione mięso i cebulę , gotować na wolnym ogniu. W połowie gotowania wrzucić pokrojoną w paseczki paprykę, cebulę i startą na tarce z grubymi oczkami marchewkę.Dodać koncentrat pomidorowy ketchup sól i pieprz do smaku. Amatorzy dosyć pikantej kuchni moga dodać ostrej sproszkowanej papryki. Gdyby gulasz okazał się zbyt rzadki, zagęszczamy go odrobiną mąki.Składniki na placki: 4-5 sztuk dużych ziemniaków, 1 jajko, pół cebuli, 1-1,5 łyżki mąki,2 ząbki czosnku(niekoniecznie) sól i pieprz.Ścieramy ziemniaki, cebulę i czosnek na tarce o drobnych oczkach(niewdzięczne zajęcie) odlewamy nadmiar wody. Łączymy wszystkie składniki i smażymy duże placki na patelni średniej wielkości.Przekładamy na talerz, na jednej połowce placka dajemy gulasz, składamy, dodatkowo na wierzch polewamy sosem i możemy posypać startym żółtym serem. Można również dać łyżkę kwaśnej śmietany z dużą ilością koperku. Smacznego.

dodane na fotoforum:

danwi66

danwi66 2011-09-07

dobrze,że mam ksero na biurku w pracy..jutro to sobie skseruję:)

kot54

kot54 2011-09-07

Pyszne takie placuszki....mniam....:))
Pozdrawiam :)

aguta11

aguta11 2011-09-07

super placki...pozdrawiam:)))

bonga

bonga 2011-09-07

świetnie, że o nich przypomniałaś- już mam je w planach!:))

bronia

bronia 2011-09-07

Placki ziemniaczane to moje ulubione danie. Sama ich nie robię,bo nienawidzę trzeć ziemniaków,ale jak mam ochotę to mój "Mężowy"mi przyrządza..:)To jego popisowe danie szkoda,że jedyne..:)Pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >