Sos bolognese - klasyka z charakterem

Sos bolognese - klasyka z charakterem

300 do 400 g. mięsa mielonego (na prawdziwe Ragu - mięso wołowe ja mieszam wołowe z wieprzowym)
seler naciowy( kawałeczek)
duża cebula
1 marchewka
wino
przecier pomidorowy ok. 350ml., 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę

czosnek, natka pietruszki. gałka muszkatołowa, kilka listków bazylii, pieprz, sól, cukier i oliwa z oliwek.


Posiekać cebulę, seler, czosnek i marchewkę,(ja siekam mezzaluna-nóż w kształcie półksiężyca) poddusić je na patelni w odrobinie oliwy z oliwek. Dodać mięso, poddusić.

Mięso rozdrabniać przy pomocy widelca lub łopatki do przewracania, nie dopuścić do zbicia się mięsa w jedną masę.

Po podsmażeniu dodać wino( niewielką ilość) zmniejszyć gaz. Następnie dodać
pomidory z puszki, przecier pomidorowy i szklankę bulionu. Doprawić solą i pieprzem oraz cukrem dla przełamania kwaśnego smaku pomidorów.Sos gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż stanie się zawiesisty. Pod koniec gotowania dodajemy bazylię i gałkę muszkatołową( dodaję również jeszcze łyżkę masła oraz drobno posiekane grzyby, taka inwencja od siebie) Podawać z makaronem spaghetti, pene, lub rurki. Smacznego.

dodane na fotoforum:

eliszka

eliszka 2011-09-15

pyszny przepis.. o tak ja za kazdym razem daje do niego rózne dodatki , za każdym razem wychodzi inaczej..:) Pozdrawiam

kot54

kot54 2011-09-15

Bardzo smacznie....Pozdrawiam :)

aguta11

aguta11 2011-09-15

palce lizać...pozdrawiam:)))

ewci1

ewci1 2011-09-15

Oj,to musialo byc pyszne i ladnie podane:))

kasia2

kasia2 2011-09-20

Ja,osobiscie,biore tylko mieso wolowe-wieprzowina czesto wydziela nieprzyjemny zapach.
:)

dodaj komentarz

kolejne >