Jak łatwo się domyślić, bolognese narodziło się w Bolonii, we Włoszech. W ojczyźnie win i sera, sos ten znany jest pod nazwą: Ragú alla Bolognese. Polska nazwa „sos bolognese”. Spaghetti bolognese, to jedno z najbardziej lubianych dań kuchni włoskiej. Mimo, że sos bolognese nie jest szybkim daniem, to warto poświęcić mu trochę czasu, bo przepis jest prosty, a smak domowego jest nie do porównania z gotowcem ze słoika!
Bolognese, które możemy kupić w sklepach, ma niewiele wspólnego z tym robionym samodzielnie. Producenci gotowych dań muszą częściowo zrezygnować z najcenniejszego produktu: mięsa. Dlatego warto zrobić sos bolognese w domu. Przepisów na sos bolognese jest zapewne tyle, co na nasz bigos. Po wypróbowaniu podstawowego przepisu można więc dowolnie eksperymentować i dorzucać inne składniki czy przyprawy.Sos jest bazą do dań takich jak: lasagne, cannelloni czy też melanzana alla parmigiana( bakłażany z parmezanem). Na pewno te dania jeszcze się pojawią w mojej galerii :) Przepis na następnej stronie---->
dodane na fotoforum:
lampa44 2011-09-15
kochana ze dajesz przepisy tu
lampa44 2011-09-15
przepieknie to pokazujesz
ewci1 2011-09-15
Pieknie wszystko pokazalas....nigdy nie robilam bolonskiego sosu z marchewka ,teraz napewno juz sprobuje:))
pozdrawiam:)
kot54 2011-09-16
ładnie pokazane....Pozdrawiam :)