Sos bolognese - klasyka z charakterem

Sos bolognese - klasyka z charakterem

Jak łatwo się domyślić, bolognese narodziło się w Bolonii, we Włoszech. W ojczyźnie win i sera, sos ten znany jest pod nazwą: Ragú alla Bolognese. Polska nazwa „sos bolognese”. Spaghetti bolognese, to jedno z najbardziej lubianych dań kuchni włoskiej. Mimo, że sos bolognese nie jest szybkim daniem, to warto poświęcić mu trochę czasu, bo przepis jest prosty, a smak domowego jest nie do porównania z gotowcem ze słoika!
Bolognese, które możemy kupić w sklepach, ma niewiele wspólnego z tym robionym samodzielnie. Producenci gotowych dań muszą częściowo zrezygnować z najcenniejszego produktu: mięsa. Dlatego warto zrobić sos bolognese w domu. Przepisów na sos bolognese jest zapewne tyle, co na nasz bigos. Po wypróbowaniu podstawowego przepisu można więc dowolnie eksperymentować i dorzucać inne składniki czy przyprawy.Sos jest bazą do dań takich jak: lasagne, cannelloni czy też melanzana alla parmigiana( bakłażany z parmezanem). Na pewno te dania jeszcze się pojawią w mojej galerii :) Przepis na następnej stronie---->

dodane na fotoforum:

lampa44

lampa44 2011-09-15

kochana ze dajesz przepisy tu

lampa44

lampa44 2011-09-15

przepieknie to pokazujesz

mezza

mezza 2011-09-15

pycha,robie czesto zwlaszcza w zimie:))
do pasta al forno moi by jedli co dzien!

ewci1

ewci1 2011-09-15

Pieknie wszystko pokazalas....nigdy nie robilam bolonskiego sosu z marchewka ,teraz napewno juz sprobuje:))
pozdrawiam:)

bonga

bonga 2011-09-15

proszę bakłażany z parmezanem, uwielbiam je!:))
świetny kolaż!

umila

umila 2011-09-15

pycha i fajnie pokazałaś:) pozdrawiam

kot54

kot54 2011-09-16

ładnie pokazane....Pozdrawiam :)

dodaj komentarz

kolejne >