Przepis z pewnością godny polecenia. Jest nieskomplikowany i jak na tort dość szybki do przygotowania. Zarazem jest bardzo smaczny i efektowny, szczególnie jeśli pokusicie się o zrobienie krecika z marcepanu. Ucieszy zarówno oko jak i podniebienie małych i dużych gości :)
150g czekolady gorzkiej
120g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
100g margaryny
100g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:4 banany
500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
400g słodkiej śmietany 30- 36%
3 śmietan- fix
2 łyżki cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
ok. 50g czekolady gorzkiej (lub mlecznej). Dodatkowo masę marcepanową kakao i żółty barwnik.
Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i boki. Wydrążone ciasto pokruszyć.We wgłębieniu należy ułożyć połówki z trzech bananów.
4- ty banan rozgnieść na papkę widelcem. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg utrzeć z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
Masę serową wyłożyć na ciasto, formując kopiec.
Z góry posypać masę pokruszonym ciastem. (Ciasto można lekko docisnąć, aby nie spadało). Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować krecika. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao i uformować głowę i ręce krecika. Część masy zagnieść z żółtym barwnikiem i uformować nos i łapki. (Jeśli masa będzie się kleić, podsypać ją cukrem pudrem i zagniatać dalej)Gotowego krecika ułożyć na torcie.Można jeszcze udekorować kwiatkami Ciasto przechowywać w lodówce.
dodane na fotoforum:
beata3 2012-01-07
Przychodze do ciebie w ten wieczor przynosze
ze soba sen kolorowy aby ci sie pieknie snilo
i to co nie moglo za dnia by w te noc ci sie
przysnilo
kot54 2012-01-07
Piękny i smaczny.....:))
kejtka 2012-01-08
świetne przepisy... nie pozostaje mi nic innego jak dodać do znajomych i korzystac z Twojego doświadczenia. wszystko wyglada pysznie.
bonga 2012-01-08
żartujesz:))ja też się wybieram na zimowisko, ale jakby na słowacką stronę naszych Beskidów:))
slawa1 2012-01-09
Taki własnej roboty na pewno lepszy od kupnego.No i krecik we własnej osobie:)Pozdrawiam cieplutko:)
gotujmy 2012-01-09
Świetny ten krecik !!!!
gotujmy 2012-01-09
re:
a ja z kolei nie przepadam za tymi domowymi ...mało pieczywa jadam bo nie lubię ...