Zapiekane fenkuły

Zapiekane fenkuły

Gdyby ktoś jeszcze nie znał tego warzywa, to podpowiadam jak wygląda w stanie surowym i na pewno je można znaleźć w markecie https://www.garnek.pl/duszko/18231390/witaminowa-zagadka 2 fenkuły,
kilka cienkich plasterków plasterki szynki albo bekonu(użyłam bekonu)
kilka plasterków twardego sera typu parmezan,sól, oliwa


Fenkuł pozbawiamy koperku i przekrawamy na pół. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 min. Jeśli lubicie miękko ugotowane jarzyny, możecie gotować ok. 30 min. Po ugotowaniu osączamy je z wody dość dokładnie.
Ugotowane fenkuły dzielimy na ćwiartki. Pomiędzy warstwy każdej ćwiartki „wplatamy” plasterek szynki i układamy w wysmarowanej oliwą formie. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem
Zapiekamy ok. 15 min w dobrze rozgrzanym piekarniku.
Na ciepło jako samodzielną jarzynową przystawkę. Jako jarzynę do dań mięsnych i rybnych (wówczas rezygnujemy z szynki, a doprawiamy np. większą ilością sera, lub ziołami). Ja lubię tak przygotowany fenkuł na zimno.

dodane na fotoforum:

piatal

piatal 2012-04-20

już są? o tej porze?

beata3

beata3 2012-04-20

MIŁEGO WIECZORKA ŻYCZĘ

bahus

bahus 2012-04-20

Już się sezon na fenkuły zaczął?

ewakb

ewakb 2012-04-20

samo zdrowie .dobrej nocki

belaiza

belaiza 2012-04-21

nie raz zastanawiałam się jak i z czym to się je :))

ewci1

ewci1 2012-04-23

To bardzo pyszne danie:)),kiedys robilam z dodatkiem bialego wina i pomidorow....

aguta11

aguta11 2012-05-22

same pyszności:))

dodaj komentarz

kolejne >