250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego,)
10-15 dkg- cienko pokrojonego boczku podwędzanego
2 ząbki czosnku 30 dkg spaghetti, 2 listki szałwii-opcjonalnie
10 dkg sera pleśniowego ja daje gorgonzola, 10dkg serka mascarpone
50g zrumienionych orzeszki pinii: Rozgrzać patelnię lub płaski rondel, wlać oliwę i drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojony boczek i mieszając smażyć aż się zarumieni, a tłuszcz z boczku się stopi. Dodać groszek, dolać tyle wody, aby przykryć groszek. Gotować bez przykrycia aż płyn w połowie wyparuje.Następnie dodać sery wymieszać, gdyby sos był zbyt rzadkie gotować do zagęszczenia. Makaron ugotować al dent wymieszać z sosem posypać orzeszkami piniowymi. Smacznego
dodane na fotoforum:
kot54 2012-05-12
Smaczne danie....*;*
asik78 2012-05-12
Ostatnio robiłam podobne spaghetti tylko bez groszku.
Ale to wygląda również bardzo apatycznie.
oliwkaa 2012-05-14
Piekny ten groszek
danka1 2012-05-14
oryginalnie podane
laura5 2012-05-19
Witajcie przyjaciele garnuszkowe:)Wpadłam tylko życzyć Radosnego Dnia...i milutkiego slonecznego weekendu!!!Buzka