Limoncello

Limoncello

Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach.

Ma charakterystyczną żółtą barwę i piękny cytrusowy zapach.

Tradycyjnie otwiera się Limoncello z okazji Świąt Bożego narodzenia do babki Panettone. Ale pija się go z równym smakiem przez cały rok.

W miesiącach letnich można popijać Limoncello schłodzone z kostkami lodu lub rozcieńczone sokiem z cytryny, wodą lub tonikiem. Tak postępują jednak głównie cudzoziemcy rozsmakowani w tym trunku. Wypróbujmy wszystkich wspomnianych metod, może któraś przypadnie nam do gustu.

W innym wariancie można spotkać Limoncello w postaci gęstego mleczno-cytrynowego kremu. Pychota!

Słodkości z Limoncello

Osobliwością są kulki z ciasta zanurzone w tym cytrynowym likierze i zawekowane w słoiczkach, które można dodawać do lodów i deserów. Spotyka się także czekoladki oraz ciasta nadziewane Limoncello (babka Panetone nadziewana kremem Limoncello). Można się delektować lodami o takim smaku.


Jeśli już nabraliście apetytu na skosztowanie tego rarytasu to ruszajcie do sklepu i do roboty!

Przepis

12 cytryn o ładnych skórkach

1 l spirytusu

1 kg cukru

1 l wody

duży słój

Wykonanie:

12 dobrze umytych cytryn obieramy cienko ze skóry i i te skórki
zalewamy 1 litrem spirytusu. Duży słój z alkoholem odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na kilka tygodni( zostawiłam na miesiąc). Gdy alkohol wytrawi i odbarwi skórki odcedzamy je ze spirytusu i wyrzucamy. Gotujemy syrop z litra wody i 1 kilograma cukru, studzimy syrop. Następnie łączymy oba składniki, wlewamy do butelek i odstawiamy do lodówki lub spiżarni do przegryzienia na miesiąc. Są tacy, którzy nie wytrzymują tak długo i degustują likier wcześniej. Ich zdaniem nadaje się do spożycia już po kilku dniach.

dodane na fotoforum:

bonga

bonga 2012-05-22

dla mnie kieliszek nie musi być mały:))

ewakb

ewakb 2012-05-22

napewno pyszne.miłego wieczorku

hancia

hancia 2012-05-22

pozdrawiam

lila08

lila08 2012-05-22

tzn.że skórki zalewamy spirytusem...ja coś nie kumam ,chyba upał źle wpływa na mnie...hi hi hi

lila08

lila08 2012-05-22

re: dzięki :))) starość nie radość hi hi

uszata

uszata 2012-05-23

mniaaaaaaaaaaam

amarmad

amarmad 2012-05-23

Widziałem Limoncello w sklepie niedaleko nas (to dla leniwych, czyli dla mnie). Trza kupić i popróbować ;)

kot54

kot54 2012-05-23

PYSZNIE :)

lafii

lafii 2012-05-23

Wyjątkowo kusi:))))

mezza

mezza 2012-05-25

witam:))
tak robie tylko nie trzymam skorek miesiac
jak widze,ze sa juz biale(z 10 dni)robie limoncello
i wychodzi super robie juz tak, duzo... lat:))))

laura5

laura5 2012-05-26

My wam rowniez zyczymy przyjemnego weekendu z duza iloscia slonka.....a my zmykamy na wycieczke.....bedziemy dopiero w poniedzialek....Douslyszenia....

danka1

danka1 2012-05-26

Miłego wieczoru sobotniego Ci życzę i pozdrawiam.

hancia

hancia 2012-05-29

◕••◕_______•◊•________◕••◕
◕• WITAM•◕ SERDECZNIE
◕••♥• ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯♥•◕•
Słonko krzyknęło miłego dnia!!! Tego samego życzę Ci ja .
Pogodnego radosnego, cieplutko pozdrawiam.

ewci1

ewci1 2012-05-30

Ciekawa popitka:))
warto sprobowac ,napewno zrobie ,lubie takie eksperymenty na lato ,wyglada bardzo ladnie:))

sedina

sedina 2012-06-10

Rewelacja :) Uwielbiam takie likierki :)
Tylko muszę dobrze zorganizować się i narwać czarnego bzu, do niego dodam miąższ z cytryn, będzie wspaniały syrop na jesienne przeziębienia :). I tym sposobem cytryny będą w 100 % wykorzystane :)

laura5

laura5 2012-06-11

SERDECZNIE POZDRAWIAM W NOWYM TYGODNIU !!!!I zyczymy przyjemnej nocki.)Do jutra Kochani:)

eliszka

eliszka 2012-06-13

bardzo lubie nalewki , u nas króluje miodówka - 1l soku z z cytryny ,1 l miodu płynnego z pasieki , 1l spirytusu . Twoj przepis też ciekawy.

belaiza

belaiza 2012-06-21

kupiłam spirytus i cytryny, muszę to zrobić :)

belaiza

belaiza 2012-08-08

dziś zakańczam nalewkę,ciekawa jestem efektów:)

dodaj komentarz

kolejne >