2,2 kg moreli
50 dkg cukru, opcjonalnie kilka gałązek lawendy(same źdźbło)
100 ml wody,sok z dwóch cytryn
Morele powinny być dojrzałe, ale dość jędrne. Trzeba je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę przekrawamy jeszcze na pół. Przesypujemy je do dużego, szarokiego rondla, wlewamy wodę i stawiamy na palnik. Kiedy owoce zaczną puszczać sok dosypujemy cukier i na wolnym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dolewamy sok cytrynowy i lawendę( przyznam, ze lawenda podnosi walory smakowe, dżem smakuje wyśmienicie) gotujemy ok. 30-40 min. od momentu zagotowania aż owoce się prawie rozpadną. Wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy również wyparzonymi zakrętkami. Stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia, sprawdzając czy zakrętki nie przeciekają. Ja słoików z dżemem nie pasteryzuję i doskonale się przechowują do następnego roku.
dodane na fotoforum:
kot54 2012-07-14
Na pewno jest wspaniały w smaku....*;*
Pozdrawiam wieczorkiem :)
laura5 2012-07-14
Witam wieczorkiem:)))))))))Życzę spokojnego wieczorku i miłego odpoczynku.Pozdrawiamy cieplutko:Sliczne foteczki:)Ogladamy i podziwiamy:)
betina7 2012-07-19
Pysznie, ja robię dżem z dodatkiem limonki, ale ta lawenda jako dodatek mnie zainteresowała :)