Dżem morelowy z nutką lawendową

Dżem morelowy z nutką lawendową

2,2 kg moreli
50 dkg cukru, opcjonalnie kilka gałązek lawendy(same źdźbło)
100 ml wody,sok z dwóch cytryn
Morele powinny być dojrzałe, ale dość jędrne. Trzeba je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę przekrawamy jeszcze na pół. Przesypujemy je do dużego, szarokiego rondla, wlewamy wodę i stawiamy na palnik. Kiedy owoce zaczną puszczać sok dosypujemy cukier i na wolnym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dolewamy sok cytrynowy i lawendę( przyznam, ze lawenda podnosi walory smakowe, dżem smakuje wyśmienicie) gotujemy ok. 30-40 min. od momentu zagotowania aż owoce się prawie rozpadną. Wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy również wyparzonymi zakrętkami. Stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia, sprawdzając czy zakrętki nie przeciekają. Ja słoików z dżemem nie pasteryzuję i doskonale się przechowują do następnego roku.

dodane na fotoforum:

piatal

piatal 2012-07-14

echhh zazdroszcze,,,

kot54

kot54 2012-07-14

Na pewno jest wspaniały w smaku....*;*
Pozdrawiam wieczorkiem :)

bonga

bonga 2012-07-14

wygląda bardzo apetycznie:))

laura5

laura5 2012-07-14

Witam wieczorkiem:)))))))))Życzę spokojnego wieczorku i miłego odpoczynku.Pozdrawiamy cieplutko:Sliczne foteczki:)Ogladamy i podziwiamy:)

lisek52

lisek52 2012-07-14

Miłej nocy życzę...dobranoc:))

asik78

asik78 2012-07-15

Niebo w gębie.

sedina

sedina 2012-07-15

To dopiero musi pięknie pachnieć :)

halik

halik 2012-07-18

Na pewno smakowite !!! Ojj chyba się skuszę :))))

betina7

betina7 2012-07-19

Pysznie, ja robię dżem z dodatkiem limonki, ale ta lawenda jako dodatek mnie zainteresowała :)

oya04

oya04 2012-07-19

ciekawie )))

dodaj komentarz

kolejne >