Pyszna, kolorowa i zdrowa. Świetna jako dodatek do grillowanych mięs i ryb. Najlepiej smakuje lekko ciepła.
Można ją również podawać samodzielnie w towarzystwie pieczywa (pszennego lub pełnoziarnistego) na lekką kolację.
2 średnie cukinie
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
5-6 suszonych pomidorów w zalewie
natka pietruszki (ilość według uznania)
sól, pieprz
olej
Cukinie obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cukinię chwilę podsmażamy . Następnie na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy pod przykryciem, do momentu, aż trochę zmięknie, dodajemy drobno pokrojony czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy cukinia trochę zmięknie, dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę i dalej dusimy pod przykryciem do miękkości. Całość posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
dodane na fotoforum:
sedina 2012-07-21
Bardzo efektowna kolorowa sałatka, a powstały sosik musi smakować niebiańsko :)
Duszko, pozdrawiam serdecznie i życzę pięknej słonecznej niedzieli :)