Pyszny, delikatny krem skrywający pyszne biszkopty nasączone mocną kawą z migdałowym aromatem amaretto. Przepis dostałam od pewnej starszej włoszki robię go od lat i nie ma osoby, która by tego deseru nie polubiła.Składniki: 5 jajek
3,5 łyżki cukru ( nie przesadzamy z cukrem, pamiętajmy, że biszkopty są już słodkie)
50 dag mascarpone
4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem np. rumem) można również zrobić bez alkoholu
około 20dkg biszkoptów Savoiardi ( myślę ,że te najlepiej się sprawdzają, aczkolwiek we Włoszech używane są jeszcze Pavesini według mnie są zbyt cienkie)
ok.1,5 szklanki kawy espresso, całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna)
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao.Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.
Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Następnie ubijam białko na sztywna pianę z szczyptą soli, łaczę z masą z żółtek delikatnie mieszając łyżką w ósemki.Do kawy dodaję amaretto.
Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem.
Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa).Górną warst posypuję kakao, odstawiam do lodówki na całą noc aby masa stężała.
Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia.
dodane na fotoforum:
bonga 2012-08-21
re: myślałam, że łysych:))
ja uwielbiam tiramisu, czuję, że Twoje również wypróbujemy:))
verka25 2012-08-21
robiłam 2 tyg temu :)))
uwielbiam - musi być dobrze schłodzone :D
p/s wygląda rewelacyjnie
bogna1 2012-08-21
Pysznie wygląda mniam ... dziękuję za przepis .. miłego wieczoru :)
aguta11 2012-08-21
re;są kaloryczne wiem ale czasami mała uczta nie zaszkodzi,uwielbiam różne sery tylko te z orzechami do mnie nie przemawiaja...pózniej po takiej uczcie długi spacerek z pieskami hihihi....Tiramisu wspaniale wyglada powiem szczerze jeszcze nigdy nie robiłam...czas wypróbować...dzięki za przepis...pozdrawiam i miłego wieczoru życzę:)
danka1 2012-08-21
musi być pyszne
kot54 2012-08-21
Wspaniałe....tylko jeść....mniam *;*
danka1 2012-08-26
Witam wieczorkiem i życzę spokojnej nocki, a jutro udanego poniedziałku.
bea01 2012-08-29
witam po przerwie i pozdrawiam:))
laura5 2012-09-01
swietna fota:)Milutkiego oraz cieplutkiego sobotniego wieczoru zyczymy< i do jutra Kochani:)pa pa....
oliwkaa 2012-09-03
Pychotka !!!!
ewci1 2012-09-07
Wylada przepysznie i wybornie....uwielbiam do gorzkiej kawy,tez czasmi robie ,czasmi z dodatkiem owocow,ale to klasyczne jest najsmaczniejsze....
pozdrawiam:)