1 kg kapusty kiszonej
dwie łyżki smalcu ze skwarkami, 2 cebule
1 starta marchewka-opcjonalnie, 2 listki laurowe, kilka pieczarek bądź uprzednio namoczonych suszonych grzybków
3 ziarenka ziela angielskiego
pieprz, sól, mąka olej
Kapuste kiszoną odciskamy z soku a jeśli jest bardzo mocno kwaśna to jeszcze dodatkowo płuczemy.Następnie ją kroimy.
W brytfance czy garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną kapustę.Podsmażamy ją do tego stopnia,żeby poszczególne ''nitki'' kapusty zrobiły się ciemno-brązowe.Sukces pysznej kapusty zasmażanej tkwi właśnie w jej podsmażeniu.
Gdy kapusta będzie rumiano-brązowa dolewamy wode tak aby ją lekko zakryła.Dodajemy grzyby, smalec,listki laurowe i ziarenka ziela.Dusimy bez przykrycia do momentu aż woda wyparuje.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostke cebule.Gdy cebula się przyrumieni dodajemy trochę mąki i mieszamy w celu uzyskania jednolitej zasmażki.Zasmażke dodajemy do kapusty i mieszamy.Przyprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami maggi.Mieszamy.
Jest to pyszny i sycący dodatek do każdego rodzaju mięs, świetnie pasuje do grilla.
dodane na fotoforum:
agus35 2012-09-20
Ale mi ochoty narobiłaś:-) jeszcze w ten sposób nie robiłam kapusty muszę wypróbować przepisik . pozdrawiam
danka1 2012-09-23
Witami niedzielne pozdrowionka zostawiam.