Składniki:
- 10 dkg suszonych grzybów,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1 szklanka śmietany,
- 4 jajka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka smalcu,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich,
- po 1/4 łyżeczki: majeranku, bazylii, mielonego kminku, imbiru, goździków i gałki muszkatałowej,
- sól i pieprz.
Grzyby namoczyć przez noc w przegotowanej wodzie, następnie ugotować i odcedzić. Bułkę tartą zalać śmietaną, wymieszać i odstawić na pół godziny. Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na smalcu.
Grzyby zemleć w maszynce (lub w robocie), następnie dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, namoczoną w śmietanie bułkę tartą, zioła, orzechy i jajka. Posolić i popieprzyć i dokładnie wymieszać ( można wszystko razem zemleć lub zmiksować specjalnymi ostrzami w robocie).
Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, posypać tartą bułką i piec ponad 1 godzinę w temperaturze 160 - 180 stopni.
Pyszny i na gorąco i na zimno !
Smacznego !!!
dodane na fotoforum:
danka1 2010-01-30
Ja też się dziwię ?
I nie wątpię, że jest pyszny
m85onia 2010-01-31
Dziękuję za przepis, muszę wypróbować :)
A o mleko pytałam w kontekście rewolucji żołądkowych u kota, bo część kotów nie trawi laktozy i nie może pić mleka. Są takie, którym nic po mleku się nie dzieje i wtedy można podawać :)
adamowa 2010-01-31
Nooo przepis juz odpisalam ... Dzieki Edytko :) Bedzie teraz musial poczekac do jesieni az sie na grzyby wybiore bo juz wszystkie swoje zapasy wyczerpalam ... :) Pozdrawiam i dobrej nocy Ci zycze pa
flawia12 2010-02-01
Muszę wypróbować przepis:) Pewnie pychotka:)