potrawka

potrawka

ryż
parowki obrane z folji, pokrojone w cienkie plasterki ,usmażone na głębokim
oleju na rumiano
do tego salsa curry;
cebulka w kosteczke,podsmarzona na maśle,1słoik ogórków konserwowych w kosteczke,zalac bukionem (0,5l)gotować dodac keczup,przyprawe curry,przyprawe do piernika ,soli ,pieprzu cukru,mniejwięcej z tego byla salsa,gotował muj mąż
ale było pyszne

stasia8

stasia8 2011-08-27

Smakowicie wygląda muszę wypróbować...

adwokat

adwokat 2011-12-03

Witam
Chciałabym trochę sprostować nazewnictwo, gdyż parówka nie należy do białych mięs- chyba, że weźmiemy pod uwagę zawarty w niej tłuszcz. To jest ciekawe danie ale pewnie nie ta nazwa.
Potrawka to jasne mięso (kurczak, cielęcina, jagnięcina, królik), ugotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem warzyw i podane w tym wywarze, podprawionym jasną zasmażką i śmietaną lub żółtkiem z odrobiną soku z cytryny. Zwykle dodatkiem do potrawki jest ryż na sypko (http://pl.wikipedia.org/wiki/Potrawka).
Miłej niedzieli

dodaj komentarz

kolejne >