Chlebek wieloziarnisty wg. przepisu od "cuisine"

Chlebek wieloziarnisty wg. przepisu od "cuisine"

pięknie mi wyrósł :)

Wieloziarnisty chlebek z piwem, kefirem i suszonymi pomidorami

500 g mąki pszenne tortowej
150 g mąki kukurydzianej
200 g mąki pszennej razowej
50 g płatków owsianych
30 g otrąb pszennych + 2 łyżki zarodków pszennych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki miodu (melasy, ew. syropu cukrowego)
50 g świeżych drożdży
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki ziaren słonecznika (posiekanych orzeszków ziemnych lub dyni)
500 ml wody letniej
150 ml piwa (o temp. pokojowej)
250 ml kefiru (o temp. pokojowej)
50 g startego drobno żółtego sera
łyżka zmielonych suszonych pomidorów (lub mieszanki pomidorów, papryki i czosnku)

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce (oprócz proszku pomidorowego) i dolać kefir, wodę oraz piwo z rozpuszczonymi drożdżami.
Zagnieść dłonią lub wymieszać robotem (malakserem) ciasto, które jest dość luźne. Podzielić je na pół i do jednej połowy dodać ser, do drugiej zmielone suszone pomidory.
Przełożyć do foremek keksowych posmarowanych masłem (margaryną, smalcem, olejem).
Ciasto nie powinno wypełniać foremki więcej, niż do 1/2-2/3 wysokości.

Foremki nakryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180-190 stopni, aż chlebek uzyska ładną rumianą skórkę i zacznie odstawać od brzegów foremki.
Trwa to ok. 40-45 minut.
Wyłożyć na kratkę i ostudzić.

buzka13

buzka13 2010-04-13

No piękny... Proszę o przepis;)

elval

elval 2010-04-13

Oczywiście nie doczytałam tytułu, tylko odrazu wskoczyłam w składniki... i jakbym to już gdzieś widziała... hehehe... ;)
Ale wreszcie doczytałam ;)
Cieszę się, ze smakował :))

elval

elval 2010-04-13

Sorki - zapomniałam się przelogować na kulinarne konto, ... ale to też ja - Cuisine :)

dodaj komentarz

kolejne >