czekoladowe z kremem kawowym

czekoladowe z kremem kawowym

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM KAWOWYM*****
Składniki na ciasto:

4 jajka;
1,5 szklanki cukru kryształu;
2 szklanki mąki pszennej;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
25 dkg margaryny;
4 łyżki kakao;
1 cukier waniliowy;
0,5 szklanki wody;

Wykonanie:

Margarynę roztopić, dodać kakao, cukier oraz wodę i mieszając, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powstałą masę przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy i wszystko ponownie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do średniej wielkości formy (wyłożonej papierem pergaminowym) i piec 60 minut w temperaturze 180oC.

KREM:
350 ml.mleka zagotowac wsypac 2 łyzki kawy capucino lub kawe rozpuszczalną
dosłodzic według uznania wystudzic.
Odmierzyc 300 ml.i zmiksowac z kremem kupnym waniliowym.
Ciasto wystudzic i przekroic na pół i przełozyc kremem kawowym.
reszte kawy to 50ml.zagotowac z pół kostki margaryny i 2 łyzki cukru.
dodac 3 łyzki mlaka w proszku i gotowac na malenkim ogniu zeby powstala gesta masa troche przestudzic i posamrowac wierzch ciasta.
Ciasto wstawic do lodówki.