TORTILLA ESPAGNOLA

TORTILLA ESPAGNOLA

hiszpański omlet z ziemniakami:
* 3 duże ziemniaki obrane i pokrojone w plastry
* 1 cebula pokrojona w plastry
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 4 jajka(+mleko ok.50 ml)
* sól
* pieprz


Rozgrzać oliwę na patelni, na małym ogniu smażyć ziemniaki i cebulę, aż zmiękną (ale nie zbrązowieją). Jajka ubić z mlekiem, dodać sól i pieprz. Ziemniaki i cebulę odcedzić z oliwy. Ziemniaki i cebulę dodać do jajek i całość wlać na ciepłą patelnię. Smażyć powoli, aż całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć plackiem na patelni.
Przykryć patelnię talerzem i przerzucić tortillę na talerz, obracając całość do góry dnem,zsunąć placek niedosmażoną stroną na patelnię. Smażyć tylko chwilę.

dodane na fotoforum:

lilka70

lilka70 2010-12-29

....Miłego dnia życzę.......
.................(¯`°v°´¯)
..................(_.^._).....(¯`°v°´¯)
.......(¯`°v°´¯) ...............(_.^._)
.........(_.^._)...Serdecznie.....
................pozdrawiam
............... i uśmiech... (¯`°v°´¯)
...........zostawiam.................(_.^._)
…………...(¯`°v°´¯)............(¯`°v°

intma43

intma43 2010-12-29

Poproszę przepis na to cudeńko- smacznie wygląda!

umila

umila 2010-12-29

pysznie wygląda....pozdrawiam cieplutko :))

kasiac2

kasiac2 2010-12-30

wspaniale wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje!!!:)
dzięki za przepis napewno wypróbuję:)

stasia8

stasia8 2010-12-30

Czegoś takiego jeszcze nie jadłam....

dodaj komentarz

kolejne >