częstować się proszę
ciasto:50 dag mąki,
5 dag drożdzy,
pół szkl mleka,
5 dag cukru,
8 dag margaryny,
2 jaja,szczypta soli
nadzienie:po 10 dag rodzynków,
migdałów,orzechów,łyzka skorki pomarańczowej,łyzeczka cynamonu,
5dag cukru,3 dag margaryny
sok z połówki cytryny
drozdże wymieszac z mlekiem,łyżeczka cukru i pozostawic na 10 min.wlać do mąki i dac pozostałe skladniki,wyrobic ciasto pozostawic na 30 min do wyrosniecia.rozwałkować prostokat o grubosci 1 cm,posypac cukrem,wiórkami margaryny i rozłozyc równomiernie bakalie wymieszane z cynamonem i sokiem z cytryny.ciasto zawinąć jak roladę i pokroić na centymetrowe plastry i ułozyć na blaszce,pozostawić do wyrośnięcia ok 30 min,po czym upiec na złoty kolor(ja piekłam w 200 st.)przygotować polewę:wsypac do garnuszka 5-8 dag cukru pudru,wlać roztopioną łyżeczkę masła,cały czas mieszając dolac odrobinę wody,i łyzeczkę soku z cytryny.polewa powinna być półpłynna,wyjąc ciastka z pieca i po chwili polać polewa
dodane na fotoforum:
gandvik 2010-03-05
PIĘKNIE WYGLĄDAJĄ TZN.: B. SMAKOWICIE NO I PEWNIE TAKIE SĄ POZDRO
PS. DAJ PONIŻEJ PRZEPIS DOKŁADNY
anetah5 2010-03-05
ale fajne! daj przepis koniecznie!!!podobne coś widziałam z tymi bakaliami tylko w całosci upieczone taki wieniec ...
magiken 2010-03-05
to ja częstuje się....
pozdrawiam :)
violinka 2010-03-05
fajna galeria i jeszcze przepisy dodaję do ulubionych i pozdrawiam cieplutko
janka69 2010-03-06
Bukiecik kwiatków
w serduszku Ci wysyłam
daję znak,
że dziś u Ciebie byłam ♥
____ MIŁEGO DNIA
______ POZDRAWIAM
beamm 2010-03-06
jadłam cos takiego ale nie robiłam.....nie wiem jak
pozdrawiam serdecznie
cuisine 2010-03-16
Uwielbiam je :)))