cytrynowiec bez pieczenia

cytrynowiec bez pieczenia

1.
herbatniki-typu \"petitki\"

2.
masa cytrynowa:
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 gramów)
1/3 szklanki soku z cytryny (z 3 dużych cytryn)
1,5 szklanki soku pomarańczowego
130 gramów masła
1 szklanka cukru

3.
biszkopty

4.
nasączenie biszkoptów:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka cukru

5.
masa jogurtowo - cytrynowa:
2 galaretki cytrynowe + 200 ml wrzątku
600 gramów jogurtu naturalnego
1 - 2 kopiaste łyżki cukru pudru

6.
ciastka typu delicje (o smaku pomarańczowym lub cytrynowym)

7.
2 galaretki cytrynowe

------------------------------------------------------------------------
Wykonanie:
Spód kwadratowej blachy o boku 25 cm wykładamy herbatnikami.

Wyciśnięty sok z cytryn przecedzamy przez sitko.

Do soku cytrynowego dolewamy 1,5 szklanki soku pomarańczowego i mieszamy dokładnie.

1,5 szklanki mieszaniny zagotowujemy z 3/4 szklanki cukru i masłem, mieszamy często by tłuszcz się całkowicie roztopił, a cukier nie przywarł do dna.
W pozostałej 1/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie i resztę cukru, wlewamy do gotującego się soku i gotujemy budyń.
UWAGA: Po wlaniu budyniu, zanim całość się zagotuje, intensywnie mieszamy by nie powstały grudki.

Ugotowany budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy i wstawiamy do lodówki do zgęstnienia, na około 40 minut.
UWAGA: Budyń wykładamy delikatnie aby herbatniki nie poprzesuwały się.

Możemy już przygotować masę jogurtowo - cytrynową.
Obie galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i mieszamy, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie wlewamy do jogurtu, dodajemy cukier puder i miksujemy na najszybszych obrotach.
Wstawiamy do lodówki do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany (około 60 minut).

Kiedy masa cytrynowa zgęstnieje, zabieramy się za nasączanie biszkoptów.

Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
Nasączanie biszkoptów: najpierw delikatnie poukładać biszkopty na kremie, a potem pędzelkiem posmarować je ponczem.

Kiedy masa jogurtowa nabierze gęstej (ale wciąż dającej się łatwo rozprowadzić) konsystencji, wykładamy ją na biszkopty i wyrównujemy powierzchnię.Ciasto ponownie wkładamy do lodówki do zgęstnienia masy.

W tym czasie zabieramy się za przygotowanie galaretki cytrynowej.
Obydwie galaretki rozpuszczamy w 0,9 litra gorącej wody, schładzamy i wstawiamy do lodówki.

Na zastygniętym kremie jogurtowym układamy delicje.

Kiedy galaretki zaczną tężeć, wykładamy je na poukładane delicje.
UWAGA: Galaretka musi mieć postać gęstego żelu, wylana za wcześnie wsiąknie nam w spody ciastek.

Ciasto schładzamy najlepiej kilkanaście godzin w lodówce, żeby ciasteczka miały czas na nasiąknięcie.

dodane na fotoforum: