ktoś zna co to ? ja mialam okazje się przekonać ;-)
bycsoba 2010-11-27
oczywiście- sękacz, tam skąd pochodzę robi się takie ciasta :))z tym,że robiony ręcznie ma piekniejsze sęki, ten jest już z "automatu"
Pozdrawiam
emporio 2010-11-27
re: ja bylam zdziwiona jak to "coś" podano do stolu weselnego, ale smakowal ten sekacz jan nasza śląska babka;-)
bycsoba 2010-11-27
No właśnie na wschodzie kraju na każdym weselu to obowiązkowa dekoracja, robi się to ciasto nawet z 200 jaj i ręcznie kręci, ja juz to śliczne ciacho miałam na swojej komunii św. a było to ponad 20 latek temu, właśnie babcia mi przywiozła w prezencie:) proszę mi uwierzyć, że ręcznie robiony wygląda jeszcze okazalej:)
inesss 2010-11-27
wiem ,że to sękacz ,ale niestety nie miałam jeszcze okazji skosztować.Ciekawe jaki to ma smak
tess02 2010-12-02
jadłam go bardzo dawno temu mieszkając jakiś czas na białostoczcyźnie,tego smaku sie nie zapomina....ale to byl orginalny robiony przez moja ciocię....;)nie te namiastki sękacza oferowane przez niektóre cukiernie
husarz 2010-12-15
W rzeczy samej jest to sękacz,ale jak widzę chyba robiony na piecu elektrycznym,krecony przy naturalnym płomieniu jest piekniejszy i smaczniejszy...
Pozdrawiam.:)