"Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.), nazywana także borówką czerwoną – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Występuje w umiarkowanej i chłodnej strefie całej półkuli północnej. W Polsce jest pospolita zarówno na niżu, jak i w górach.
Roślina lecznicza
Surowiec zielarski: liście borówki - Folium Vitis idaeae, owoce - Fructus Vitis idaeae. Zawierają glikozydy: arbutynę, metyloarbutynę, erykolinę; kwasy organiczne, garbniki katechinowe, antocyjany, witaminy: B1, B2, PP, C.
Sztuka kulinarna: w Polsce, z owoców z dodatkiem gruszek robi się galaretki, które są niezastąpionym dodatkiem do ciemnych mięs i dziczyzny.
Galaretka borówkowa jest podstawą prawdziwego sosu Cumberland. Zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i gruszkami z odmian o dużej liczbie komórek kamiennych (dających chropowaty posmak) jest podstawowym angielskim dodatkiem do dziczyzny. Dostępne w handlu sosy na ogół zawierają jako podstawę galaretkę porzeczkową, będąca namiastką borówkowej.
Tradycje: gałązki borówki brusznicy są używane do ozdabiania koszyczków wielkanocnych oraz zawartego w nich pożywienia" (Wikipedia)
melinda 2009-08-29
Piękne!
Czy to borówki?
order 2009-08-29
Nie aż tak znowu trudno, ale faktem jest że kumpel ze Szczecina sprowadza je z Bieszczad... a potem pijemy naleweczkę.
ixodides 2009-08-29
W moich lasach wszędzie jej pełno :) Może nie tyle co borówki czarnej ale na pewno więcej niż borówki bagiennej.
jantaria 2009-10-24
Uwielbiam takie zdjęcia. Słoneczne i ciepłe.
Wspaniale ją pokazałaś. Opis dopełnia całości :)