Przed włożeniem do piekarnika

Przed włożeniem do piekarnika

* 50 dag mąki
* 25 dag margaryny
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 5 dag drożdży
* 5 łyżek mleka
* 2 jajka
* 2 opakowania cukru waniliowego
* szczypta soli
* powidło śliwkowe
* cukier puder do posypania rogalików

Przepis: Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.

Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło.

Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.