smakołyki fińskie

smakołyki fińskie

w hali targowej w Helsinkach

dodane na fotoforum:

rzabcia

rzabcia 2008-05-17

dobre?

eupolak

eupolak 2008-05-20

Blllllleeeeeeeeee

bisse

bisse 2008-06-13

...a gdzie szwedzkie smakołyki?
Surströmming (kiszony śledź) to szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Jest sprzedawany w puszkach, które po otwarciu uwalniają bardzo nieprzyjemny zapach. Z powodu tego zapachu, który przypomina zgniłą rybę albo śmieci zostawione na parę dni w słońcu, surströmming nie jest zbyt popularny poza Szwecją i mówi się, że ludzie, którzy go próbują, mogą być pewni, że go nigdy nie zapomną. Z powodu zapachu danie jest często spożywane na zewnątrz. Otwieranie puszki pod wodą może trochę zmniejszyć zapach, jak również ustrzeże otwierającego przed nieopatrznym chlapnięciem zalewy, które może być tragiczne w skutkach dla odzieży.

Śledź poławiany jest na wiosnę, gdy jest w doskonałym stanie i tuż przed tarłem. Śledź fermentuje w beczkach przez jeden do dwóch miesięcy, później jest puszkowany, a fermentacja trwa nadal. Pół roku do roku później powstaje tyle gazu, że walcowata puszka zmienia kształt na bardziej kulisty. Łatwo znaleźć puszki o takim kształcie w każdym markecie w Szwecji. Niektóre linie lotnicze wprowadziły zakaz przewożenia tych puszek na pokładzie, ponieważ zaliczają je do kategorii pojemników pod dużym ciśnieniem.

danysan

danysan 2008-09-15

najgorsze jedzenie w całej europie tak mi się wydaje spędziłem tam dwie doby od helsinek do przylądka północy, stolica taka sobie podlatuje trochę sąsiadami ze wschodu depresyjny kraj malo slonca i ci ludzie jacys dzicy

dodaj komentarz

kolejne >