Dawniej zaliczany był do rodzaju Xerocomus[2]. Alina Skirgiełło w 1960 nadała mu polską nazwę podgrzybek brunatny (Xerocomus badius (Fr.) E.-J. Gilbert) i pod taką nazwą głównie był znany i opisywany w atlasach grzybów[3]. Jednak w wyniku badań filogenetycznych ustalono, że bliżej spokrewniony jest z borowikami i obecna jego prawidłowa nazwa łacińska to Bolets badius[1], tym samym nazwa polska (podgrzybek brunatny) jest już nieaktualna. W niektórych atlasach grzybów wprowadzono nazwę borowik kasztanowy, nie jest ona jednak oficjalnie uznawana w publikacjach mykologicznych.
..Grzyb jadalny. Jest uważany za jeden z bardziej cennych grzybów. Nie ma tak dobrego smaku, jak np. borowik szlachetny, ale w kuchni może być wykorzystany na rozmaite sposoby, dobrze nadaje się także do marynowania[7]. W surowym stanie jest trujący[2].
halinac 2013-09-13
Jaki dorodny....Radosnego dnia, oraz weekendu pełnego samych miłych chwil życzę...
Cieplutko pozdrawiam.:)
(komentarze wyłączone)