bezd pyzy na parze

bezd pyzy na parze

luthien

luthien 2013-02-28

mogę się o przepis uśmiechnąć?
mi jakoś nie wychodzą...;(
pozdrawiam

ewa29e

ewa29e 2013-02-28

- 1 kg mąki pszennej
- ok. 3/4 litra mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- sól, cukier do smaku

Zaczyn:
Do wysokiego naczynia wlewam 1 i 0,5 szkl. letniego mleka rozpuszam w nim drożdże , dodaję 1 szklankę mąki , szczyptę soli i odrobinę cukru, całość mieszam,wierzch posypuję cienką warstwą mąki i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu , dodaję przesianą mąkę, pozostałe mleko z wymieszanymi jajkami, sól, ok. 2 płaskie łyżki cukru, i dokładnie wszystko wyrabiam na jednolitą konsystencję. Wyrabianie ciasta powinno trwać ok.15 min. można użyć robota . Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia .

dodaj komentarz

kolejne >