1 kurczak ,3 marchewki,
2 pietruszki ,kawalek selera
30 dag watrobki drobiowej sparzonej,
40 dag boczku wedzonego
1 czerstwa bulka namoczona w mleku
peczek natki pietruszki,2 jajka
1/2 lyzeczki galki muszkatolowej
1 lyzeczka imbiru,1 lyzeczka majeranku
2-3 lyzeczki domowej mieszanki przypraw
sol, pieprz ,50ml rosolu w ktorym gotowal sie kurczak
20 dag boczku wedzonego do foremki.
Kurczaka ugotowac z warzywami .Mieso
oddzielic od kosci. Przepuscic dwa razy przez maszynke-razem z warzywami,watrobka,boczkiem i odcisznieta bulka i pietruszka.
Wbic jajka,dodac przyprawy,wymieszac.
Dolac rosolu z gotowania kurczaka-tyle by masa nie byla za sucha w przeciwnym razie pasztet bedzie sie rozpadal.
Dno foremki wylozyc plastrami boczku,nalozyc mase pasztetowa,na wierzchu ulozyc plastry boczku.Piec przez okolo 40 min.w temp.180°C.Podawac z chrzanem .Z tego przepisu wychodzi trzy keksowki. Przepis pochodzi z programu Ewa gotuje.
dodane na fotoforum:
andula 2013-04-02
Koniec obżarstwa :))) Pogoda w święta nie skłaniała do spacerów i chyba przytyłam ze 3 kg. :)))))
Miłego dnia.:)
semara 2014-04-13
Uwielbiam dobre pasztety:)