Robie to od dawna,ale nie czesto ,bardzo slodkie i bardzo smaczne ciasteczka .
Milego popoludnia zycze.
Opakowanie ciasto FILO.
1 szkl. orzechow pistacjowych
1 szkl migdalow
1 i 1/2 kostki masla (klarowane)
1/2szkl cukru
1 i 1/2 lyzeczki cynamonu
SYROP
2 szkl. cukru
1 szkl wody
1 szkl.miodu
laska cynamonu
gozdziki
1 pomarancza (starta skorka)
Orzechy i migdaly posiekac lub zmielic w blenderze,wymieszc z cukrem i cynamonem.
Roztopic w rondelku maslo.
Forme na baklave wysmarowac maslem .Na spod polozyc 8 platow ciasta filo i kazdy plat
posmarowac maslem, na to wylozyc polowe
orzechow,dobrze wyrownac i znowu polozyc
5 platow i kazdy z osobna posmarowany .Polozyc reszte orzechow ,wyrownac i znowu klasc12 platow ciasta filo i tez kazdy smarowac.Ostatni plat tez ma byc posmarowany.Wstawic na 1 godzine do lodowki .Wyjac i pokroic Piec w 150 °C przez
ok. 1,5 godz. Ma byc brazowo - zlociste.
*********************************
Wszystkie skladniki na syrop podgotowac 10-15 min.Po tym czasie przecedzic przez sito
aby byl czysciutki syrop. Gorace ciasto zalac letnim syropem.Wstawic na noc do lodowki .
dodane na fotoforum:
danka1 2013-10-31
Pozdrawiam wieczorkiem i życzę miłego dnia zadumy i refleksji.
alkaa 2013-10-31
Niech te dni w których częściej niż zwykle wracamy pamięcią do tych , którzy odeszli, napełnią nas spokojem i będą czasem refleksji nad przemijaniem.
fanrats 2013-10-31
Wygląda pysznie, na sam widok robi mi się tak słodko...
i przypominają się letnie wojaże :)
badi08 2013-11-01
pierwszy raz o tym słysze , nie wiem jaki ma smak- ciekawe, ciekawe ! Pozdrawiam i zyczę pogody ......
kimeraj 2013-11-06
Wyglądają obłędnie! Szkoda,że nie mieszkasz bliżej - miałabym okazję spróbować....