LEBKUCHEN

LEBKUCHEN

Niemieckie pierniczki musze stwierdzic ze sa bardzo smaczne.
250 g maki tortowej
85 g zmielonych migdalow
1 lyzeczka cynamonu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
200 ml plynnego miodu
85 g masla
skorka pomaranczowa.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia , migdalami oraz cynamonem.
Miod i maslo podgrzac do rozpuszczenia.
Odstawic na pol godz. i ostudzona mieszanke dodac do maki.Polaczyc skladniki za pomoca miksera (masa bedzie dosc lepka).Dodac posiekana skorke pomaranczowa i odstawic do lodowki na godz .aby odpoczelo.Ulepic z masy kulki wielkosci orzecha wloskiego, splaszczyc
( jak widac na zdjeciu splaszczalam mlotkiem do schabowych z wzorkiem bylo szybciej i rowno szlo) i ukladac w sporych odstepach. Piec 15 min w temp .180°C.
Nastepnego dnia mozna pierniczki polukrowac.Jesli bedziemy je przechowywac w szczelnie zamknietych pojemiczkach zachowa swiezosc przez kilka tygodni.

dodane na fotoforum:

anetka

anetka 2013-12-13

oj wygladaja reewelacyjnie mniam

annetka

annetka 2013-12-13

Bardzo lubię te ciastka choć sama ich nie piekłam ... może spróbuję ... a pomysł z tłuczkiem świetny :)))

jmania

jmania 2013-12-13

bardzo ciekawe te Twoje pierniczki

alkaa

alkaa 2013-12-13

smacznie wyglądają...

ewakb

ewakb 2013-12-13

pyszne są napewno.miłego wieczorku

bronia

bronia 2013-12-13

Witam i pozdrawiam bardzo serdecznie.:)

laura5

laura5 2013-12-13

.Pozdrawiamy i zyczymy cieplutkiego nastrojowego piatku oraz milutkiego weekendu spedzonego w gronie rodzinnym:)My jutro wybywamy do dziadkow wiec bedziemy moze wieczorkiem.......Dobranoc....****

izolden

izolden 2013-12-13

Milutkiego i ciepłego wieczorku, poźniej kolorowych snów.:))

astra40

astra40 2013-12-13

wyglądają apetycznie

niusia1

niusia1 2013-12-13

to mnie sie bardzo u ciebie podaoba smacznie i ladnie a u mnie to taka kuchenna póleczka tlko- miłch snów Izo!

isia2

isia2 2013-12-14

fajna ciasteczkowa tradycja

ania03

ania03 2013-12-14

mniamuśnie:)

pola6

pola6 2013-12-14

Pyszne!
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru i spokojnej nocy.

berblak

berblak 2013-12-15

mniammmm:)
Przepis zabieram.

dodaj komentarz

kolejne >