CHLEB PSZENNO ZYTNI Z ZIARNAMI

CHLEB PSZENNO ZYTNI Z ZIARNAMI

25 dag maki pszennej
25 dag maki zytniej jasnej
350ml letniej wody
1,5 lyzeczki soli morskiej
15 g swiezych drozdzy
Wszystkie skladniki wlozyc do miski i wyrobic mikserem lub robotem (5 min). Odstawic do wyrosniecia. Miedzy czasie skladac chleb w koperte i odstawic do wyrosniecia ,te czynnosc powtorzyc jeszcze dwa razy.Do zimnego piekarnika wstawic garnek do pieczenia chleba razem z pokrywka.
Nagrzac do 240 °C ..Gdy osiagnie temp.wyjac garnek z piekarnika wlozyc chleb naciac zyletka i posmarowac mlekiem piec 10 min ,potem zmniejszyc temp.do 190°C piec 20min .Po tym czasie zdjac pokrywke z garka i dopiekac jeszcze 15 min.
********************
W naczyniu zaroodpornym z pokrywka tez mozna piec,naczynie zaroodporne wkladamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy do 240 stopni.

dodane na fotoforum:

muniu

muniu 2014-10-30

ŚLICZNIE

jagoda8

jagoda8 2014-10-30

Zapach czuję....jak pięknie pachnie taki cieplutki:)))

niusia1

niusia1 2014-10-30

ale pięknie wypieczony,bo aż popękał jak być powinno;pozdrawiam wieczorkiem!

lilaroza

lilaroza 2014-10-30

Pysznie wygląda :)

krysty9

krysty9 2014-10-30

pysznie wygląda :) Czy on jest na zakwasie ?

yanisia

yanisia 2014-10-30

Super ten Twój chlebuś:) widzę że nie pieczesz w foremkach,powiem szczerze że taki mi się bardziej podoba:) Pozdrawiam:)

ewaiza

ewaiza 2014-10-30

re:krysty 9,nie to zwykly chleb pieczony w garku na drozdzach ,

krysty9

krysty9 2014-10-30

dzięki za odpowiedź. A możesz podać przepis na ten chleb ? Na zakwasowe chleby nie mam czasu, a chętnie bym czasami zjadła własnego a nie sklepowego

alkaa

alkaa 2014-10-30

a bez garnka też można go upiec ?...w jakiejś foremce ?

lila08

lila08 2014-10-30

wypróbuję w najbliższym czasie...

zoja54

zoja54 2014-10-31

Pysznie wygląda, pozdrawiam:)

jmania

jmania 2014-10-31

Uwielbiam taki chlebuś pyszny i pachnący; miłego wieczoru Iza życzę

alkaa

alkaa 2014-10-31

Życzę spokoju na nadchodzące dni,niech będą pełne zadumy nad tym co minęło i wspomnień o tych ,których już nie ma wśród nas.

slawa1

slawa1 2014-11-02

Pyszny bochen chleba.Pozdrawiam wieczorkiem.

jokam

jokam 2014-11-03

już sobie notuję............. :))

jola09

jola09 2014-11-03

Specjalistka w kazdym calu

isia2

isia2 2014-11-04

jaki ładny

jolanka

jolanka 2014-11-07

jaki wyrośnięty :::)))

zoltar

zoltar 2015-04-14

Śliczny!
A czy to naczynie nagrzewa się przed włożeniem do niego ciasta?
I czy potem trzeba je posmarować olejem i np.wysypać otrębami?

ewaiza

ewaiza 2015-04-14

re :zoltar naczynie wklada sie do zimnego piekarnika i wlaczyc temp.
Nie smaruje niczym i wysypuje dna naczynia.

dodaj komentarz

kolejne >