Przepis Ewy z mojej grupy
Zapraszam chetnych z garnka
https://www.facebook.com/groups/794671627285732/
Sernik z ajerkoniakiem
Spód:
300 g herbatników
100 g orzechów włoskich
125 g masła
Masa serowa:
1000 g twarogu sernikowego
5 jajek
250 g cukru pudru
300 g śmietany 18%
5 łyżeczek mąki pszennej
350 ml ajerkoniaku
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny
50 ml ajerkoniaku
Spód: Orzechy podprażyć a następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać. Herbatniki pokruszyć i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem oraz orzechami. Spód foremki (piekłam w tortownicy o śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę ciasteczkową i dokładnie docisnąć. Podpiec około 5-7 minut w temp. 180C. Ostudzić
Masa serowa: ser dokładnie wymieszać z cukrem i nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku. W następnej kolejności: wsypać mąkę, wlać śmietanę oraz ajerkoniak. Każdy składnik dodawać gdy wcześniejszy dobrze połączy nam się z serem. Ja ucierałam masę mikserem na najmniejszych obrotach. Ważne aby po dodaniu każdego składnika nie ubijać zbyt długo masy, ponieważ nie może być ona zbyt napowietrzona. Gotowa masę wylać na podpieczony spód.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C i pieczemy 90-100 minut (boki powinny być ścięte, środek może lekko „dygotać”) Sernik wyjmujemy z piekarnika gdy już nam przestygnie, chłodny wstawiamy na noc do lodówki.
Polewa: czekoladę, masło oraz mleko wkładamy do miseczki, którą ustawiamy na garnuszku z gotującą się wodą. Roztopioną polewę rozprowadzamy na serniku. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, dodajemy do ajerkoniaku i robimy wzory na czekoladzie.
lenka42 2015-04-18
ŁO-MATKO-JAKI ŁOGROMNY
Cały pułk by sie najadł-gratulacje
abore76 2015-04-18
Piękny! i na pewno rozpływa się w ustach.Najmilej pozdrawiam i życzę spokojnej, przespanej nocy a jutro wspaniałej niedzieli.....