https://whiteplate.com/2017/11/nie-warto-wracac-do-przeszlosci-i-buleczki-cynamonowe/
Składniki
Dla tych co kochaja buleczki z cynamonem POLECAM
Sa pyszne ze nie moGe sie oderwac od nich
20 g świeżych drożdży
300 ml wody w temp. pokojowej
630 g mąki pszennej, może być typ 480
60 g drobnego cukru
1 jajko
10 g soli
80 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałeczki
Skorupka cynamonowo-cukrowa:
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Przepis
Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 minut. Najlepiej zrobić to w dużej misce, do której będziemy dodawać kolejne składniki.
Dodać jajko i zacząć powoli wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem na małych obrotach), dodając kolejne składniki oprócz masła.
Zagniatać ok. 10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie gładkie. Dodawać stopniowo masło. Zagniatać jeszcze chwilę.
Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na około godzinę. Można też schować je do lodówki (przed wyrastaniem) na całą noc (i piec następnego dnia).
Kiedy ciasto wyrasta przygotować cukrową skorupkę: W garnuszku roztopić masło i je ostudzić. W głębokim talerzu wymieszać cukier z cynamonem.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Formę, w której będziemy piec wyłożyć papierem do pieczenia. I tak: może to być duża, ok. 30 cm średnicy tortownica lub dowolna inna forma. Jeśli nie mamy, można bułki upiec na blasze z piekarnika.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki, każdą z nich obtoczyć w maśle, a potem w posypce i układać w formie zachowując między nimi 3 cm odstępy. Jeśli zostanie nam resztka masła i posypki – wlewamy wszystko na bułeczki.
Przykrywamy folią spożywczą na ok. pół godziny. Kiedy wypełnią formę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Uwaga: jeśli bułeczki będą zbyt szybko piec się od góry, należy przykryć je folią aluminiową i stopniowo pod nią dopiekać.
Ostudzić w formie.
babcia1 2017-11-21
Dzięki za dokładny przepis a bułeczki wyglądają obłędnie
babcia1 2017-11-21
Dzięki za dokładny przepis a bułeczki wyglądają obłędnie..ciekawe czy można upiec w prodiżu?
babcia1 2017-11-21
Dzięki
jagodaa 2017-12-10
Nic nigdy nie robiłam z 1 jajka, wody...ale zrobiłam!
Pyszne, po prostu pyszne i przepis zostawiam bo i tani i łatwy :)