Slimaczki drozdzowe z dzemem

Slimaczki drozdzowe z dzemem

Na poprawienie humoru w taka brzydka deszczowa pogode
Milego dnia
70 dag maki pszennej
7 dag drozdzy
2 jaja
zoltko
4 czubate lyzki cukru pudru
1/2 kostki masla
okolo3/4 szklanki mleka ,szczypta soli
Drozdze rozetrzec z lyzka cukru i lyzka maki rozprowadzic cieplym mlekiem
,odstawic by ruszyly.Gotowy rozczyn wlac do maki ,dodac sol ,jajko , zoltko ,reszte cukru i maslo. Wymieszac skladniki po czym zagniesc ciasto. Przykryc je sciereczka i na godzine odstawic w cieple miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoja objetosc rozwalkowac posmarowac dzemem zwinac w rolade , pokroic w wieksze kawalki , ulozyc luzno w tortownicy . Piec okolo godz w 180 °C . Cieple polac lukrem , lub posypac pudrem
Lukier cukier puder , sok z cytryny

wolke1

wolke1 2018-02-02

u nas też mokro się zrobiło...
wypiek wygląda bardzo smakowicie

astra40

astra40 2018-02-02

Coś pysznego!

niusia1

niusia1 2018-02-02

pysznie się zapowiada;)

kris13

kris13 2018-02-02

Extra drożdżowe! ja mam ochotę na drożdżówki z budyniem i jakoś nie mogę się zabrać za nie...................

moon7

moon7 2018-02-03

Az slinka leci:-)

dodaj komentarz

kolejne >