mąka - 2 szklanki
duże jajko - 1 szt
sól - 1 łyżeczka
jogurt naturalny - 2 łyżki
letnia woda - ok. 30-50ml
olej do posmarowania
Farsz:
Ja sypnaelam jeszcze garsc mrozonej miety
ser feta - 200 g
szpinak - 300 g ( ja uzylam mrozony)
sól
pieprz
2-3 zabki czosnku
Umyty szpinak blanszujemy na patelni i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.Mieszamy z rozgniecionym serem. Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło. Dzielimy na 4 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki. . Na środek każdego nakładamy farsz. I skladamy na pol dociskajac ciasto palcem by sie skleilo.Smażmy na gorącej patelni delikatnie maźniętej olejem po kilka minut z każdej strony , tak by tworzyły się pęcherzyki. Podalam z domowym sosem czosnkowym