Wyszly takie wielkie ze ledwo jedna zjadlam
• 2,5 kg ziemniaków
• 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych
• 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej ( nie koniecznie ) tylko jak sie probna pyza rozwali w garnku .
Farsz
• 1 kg łopatki wieprzowej
• pieprz ziołowy
• sól
• majeranek
• cebula
Dodatkowo
• boczek lub skwarki do polania
• 1 cebulka mała
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sciereczke lub gaze i dokladnie wycisnac, soku nie wylewać. Tego akurat nie lubie robic bo od ciskania rece bola .
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, wyrobić ciasto, (dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej) nie koniecznie .
Mięso i, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, troche zimnej wody(aby mieso nie bylo twarde , wyrobić farsz. e .
Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
Polać skwarkami i przesmazona cebulka.
babcia1 2019-10-12
mieliśmy wczoraj ale kupne ..
prince8 2019-10-12
Apetyt mi szaleje ...miłegooo :)))
niusia1 2019-10-12
już dawno za mną chodzą- u nas mało znane,ale kiedyś już z twojego przepisu robiłam pierwszy raz i rodzince smakowały więc chyba niebawem zrobię
maria10 2019-10-12
.... uwielbiam kartacze.... i od czasu do czasu gotuję je dla nas.... już dawno nie robiłam .... dobrze, że przypomniałaś mi o nich.... pozdrawiam gorąco:)))))
ewci1 2019-10-16
Nigdy nie robilam kartaczy chociaz czasami mam na nie apetyt,zachecilas mnie Twoim zdjeciem i przepisem...pyszne:)