CIASTO PIERNIKOWE Z KREMEM

CIASTO PIERNIKOWE Z KREMEM

Ciasto: 25 dag maki , 30 dag miodu ,4 jaja ,po 10 dag cukru i orzechow wloskich , lyzeczka sody , lyzka przypraw do piernika .
Krem: 30 dag masla ,3 jaja, 4 lyzki miodu , 3 lyzki cukru , 5 lyzek slodkiej smietanki lu mleka skondensowanego , 10-15 dag zmielonych orzechow
Miod podgrzac z przyprawami i ostudzic
. Zoltka utrzec z cukrem wlewajac stopniowo po lyzce miodu . Nastepnie dodac make wymieszana z soda , dobrze ubita piane z bialek i posiekane orzechy ,- wymieszac .Podzielic ciasto na dwie rowne czesci i po kolei kazda wylozyc na natluszczona i posypanej maka sredniej tortownicy , wstawic do lekko nagrzanego piekarnika, po chwili zwiekszyc temperature do 170 °C.
Piec az ciasto zacznie odstawac od scianek formy . Zrobic krem .Zagotowac miod z mlekiem , caly bczas mieszajac .Jaja ubic z cukrem trzepaczka lub mikserem i nadal ubijajac cienkim strumieniem wlac gorace mleko . Podgrzac wszystko , mieszajac na malym ogniu ale nie dopuszczac do zagotowan ia ,ostudzic .
Miekkie maslo utrzec na puch i wciaz ucierajac porcjami dodawac chlodna mase jajeczna - miodowa .( jesli masa zwarzy sie to postawic w garnku nad para miszajac wroci do normalnosci ) Na koniec wsypac orzechy wymieszac.
Lekko ostudzic krem w lodowce Przelozyc krazki ciasta ,posmarowac wierzch i boki. Udekorowac ciasto orzechami .

mis20

mis20 2019-12-29

Smacznie wygląda..mozna prosic o przepis?Dziękuję pozdrawiam*-*

ewaiza

ewaiza 2019-12-29

re; mis jutro postaram sie napisac przepis

dodaj komentarz

kolejne >