CIASTO SWIATECZNE BEZ PIECZENIA

CIASTO SWIATECZNE BEZ PIECZENIA

KREM BUDYNIOWY

1 litr mleka
2 żółtka
3 pełne łyżki mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
200 g masła (bardzo miękkiego)
400 g herbatników petit beurre
1 puszka ok. 500 g masy krówkowej
150 g powideł śliwkowych
1 łyżka przyprawy piernikowej lub korzennej
60 g orzechów pekan lub włoskich
60 g wiórków kokosowych
żurawina suszona do dekora
KREM BUDYNIOWY

Odlać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem pudrem i wanilią.

Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować.

Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch) – budyń można przygotować wcześniej.

Miękkie masło dokładnie ubić mikserem na puszystą masę (ok. 10 min), następnie dodawać po łyżce budyń ciągle ubijając (po 4 – 5 łyżkach dodanego budyniu dodawać go już w krótszych odstępach czasu).

Do 1/3 otrzymanej masy budyniowej dodać masę krówkową i zmiksować. Resztę 2/3 masy budyniowej odłożyć.
 W ten sposób otrzymamy 2 masy – krówkową i budyniową.
ZŁOŻENIE CIASTA

Formę 21 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować połowę otrzymanej masy krówkowej wymieszanej z drobno posiekanymi orzechami.

Położyć drugą warstwę herbatników i posmarować ją powidłami, po wierzchu rozsypać połowę przyprawy piernikowej. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej.

Ułożyć trzecią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą masę krówkową, posypać resztą przyprawy piernikowej.

Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i przykryć pozostałą masą budyniową, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.