BABKA GOTOWANA I BABECZKI JOGURTOWE DO KOSZYCZKA

BABKA GOTOWANA I BABECZKI JOGURTOWE DO KOSZYCZKA

Potrzebujemy: (na 6-8 sztuk w zależności od wielkości foremek)

100 ml jogurtu typu greckiego
60 g masła
1 duże jajo
80 g cukru trzcinowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z 1 limonki
120 g mąki pszennej
Na lukier:
200 g cukru pudru trzcinowego
sok z 1 limonki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło roztopić i wystudzić.
Do miski wbić jedno jajo, wlać jogurt grecki, wystudzone masło i wsypać cukier. Energicznie wymieszać miotełką do ubijania.
Mąkę przesiać, dodać sody oczyszczonej, skórkę z limonki i szczyptę soli. Przesypać do mokrych składników i wymieszać łyżką do ich połączenia.
Masę przełożyć za pomocą łyżki do foremek na małe babeczki do 2/3 ich wysokości (Ja piekłam w silikonowych, jeżeli macie inne to wysmarujcie je masłem i posypcie mąką).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20-30 minut – zależy od piekarnika i wielkości foremek (ogółem do suchego patyczka).
Studzimy na kratce i wyciągamy z foremek ustawiamy do góry nogami i robimy lukier. Do cukru pudru dolewamy sok z limonki i mieszamy, następnie polewamy babeczki* i posypujemy startą skórką z limonki.
*Jak widać na zdjęciu cukier puder z cukru trzcinowego ma lekko brązowe zabarwienie, dlatego na babeczkach jest prawie niewidoczny, za to smakuje wyśmienicie:) I wmawiam sobie, że taki lukier jest zdrowszy… Jeżeli 200 g cukru może być w ogóle zdrowe…
Smacznego!
https://przezogrodek.pl/babeczki-na-jogurcie-greckim-do-koszyczka/

astra40

astra40 2021-04-12

Ty jesteś niesamowita! Rarytasy!

dodaj komentarz

kolejne >