Kotlety z jajek ryz jasminowy  i surowka z czerwonej kapusty  -z

Kotlety z jajek ryz jasminowy i surowka z czerwonej kapusty  -z

https://aniagotuje.pl/przepis/surowka-z-czerwonej-kapusty
mała główka czerwonej kapusty - 1 kg
mała cebula - do 120 g
1 średnie jabłko - do 200 g
1 średnia marchew - do 170 g
po sporej garści siekanej pietruszki i koperku
3 łyżki majonezu lub 4-5 łyżek oleju rzepakowego
5 łyżek octu jabłkowego
przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru


Do miski z kapustą dodaj również obraną i drobno posiekaną cebulę. Lekko kwaśne i twarde jabłko obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Marchewkę obierz i również zetrzyj na dużych oczkach. Do miski z warzywami dodaj też poszatkowaną natkę pietruszki i koperek.

W mniejszej misce umieść resztę składników: majonez (warto użyć tych najlepszych), ocet, sól, pieprz oraz cukier. Wymieszaj całość i dodaj do dużej miski z poszatkowaną cebulą, marchwią, jabłkami oraz kapustą. Całość dobrze wymieszaj. Surówka najlepiej smakuje po 1 godzinie przechowywania w lodówce.

Porada 1: Ocet jabłkowy ma dość delikatny smak, jednak mimo to na początku możesz go dodać trochę mniej. Po wymieszaniu wszystkich składników sprawdź, czy ta ilość octu jest dla Ciebie odpowiednia i ewentualnie dodaj łącznie całe pięć łyżek.

Porada 2: Majonez można zastąpić olejem rzepakowym. Do rozdrobnionych warzyw dodaj wówczas 4-5 łyżek oleju oraz przyprawy (nie mieszamy ich już razem, tak jak z majonezem).

astra40

astra40 2021-09-15

Coś wspaniałego!

niusia1

niusia1 2021-09-15

pięknie podane pyszne jedzonko;)

dodaj komentarz

kolejne >