pesto paprykowe...

pesto paprykowe...

na zimę...albo do jedzenia na bieżąco...

Już powoli kończę robienie przetworów, ale ten sos jest wyśmienity...można go dodać do makaronu, mięsa lub po prostu jeść jako dodatek wzbogacający smak kanapek...:-)

Składniki:
ok. 3 kg papryki (już po wycięciu gniazd nasiennych)
2 -3 ostre papryczki( chilli lub pepperoni) - jeśli ktoś lubi to daje więcej...
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
3 łyżki soli
dwie, nawet trzy główki czosnku - kupuję polski czosnek, bo jest najsmaczniejszy (nie należy się bać tej ilości, bo nie będzie raził ani odurzał, wszystkie smaki świetnie się zbilansują :-))))
kilka liści laurowych
1 szklanka octu 10%
1 torebka bazylii
3 słoiczki przecieru pomidorowego po 200 g, razem 600 g
pieprz do smaku


Wykonanie:

Paprykę trzeba zmielić na maszynce do mięsa, następnie dodać sól, olej, liście laurowe, cukier i wszystko gotować około 20 min...
następnie dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pieprz i ocet...
Wszystko trzeba gotować jeszcze 10-15 min...wyławiamy liście laurowe...jeszcze gorący sos wlewamy do przygotowanych słoiczków..
pasteryzujemy...

czas pasteryzacji zależy od wielkości słoiczków...
osobiście pasteryzuję słoiki w piekarniku w temp. ok.100-110 st...słoiczkom 0,20 l czy nawet 0,50 l wystarczy ok.30 min...
trzeba zwrócić uwagę czy wieczka się zaczynają wybałuszać...wtedy wiem, że już im wystarczy...
po pasteryzacji albo wyciągam i stawiam do góry doopsonem albo zostawiam w piekarniku do ostygnięcia...

sprawdzam później czy dobrze się zassały tzn. czy wieczka są wklęsłe...

tak pasteryzowane przetwory trzymają mi się nawet kilka lat...
nie zmieniają smaku ani barwy...

davie

davie 2015-10-16

Przydadzą się zapasy na zimowy czas....:)

baygel1

baygel1 2015-10-16

Też robiłam .... trochę mam inny przepis.

agrofot

agrofot 2015-10-17

Coś na ostro-lubię :)

doka8

doka8 2015-10-17

jak Ty to dokładnie i wyraziście opisałaś .... wręcz bardzo zachęcająco :)

musi być pyszne !!!!!

hasedi

hasedi 2015-10-18

kilka lat chyba nie wytrzymają ...zostaną wpałaszowane :)

dodaj komentarz

kolejne >