racuchy drożdżowe :-)

racuchy drożdżowe :-)

lubię je od zawsze...to takie wspomnienia z dzieciństwa, kiedy biegło się do domu na złamanie karku z podwórka, bo Mamusia albo Babcia robiły racuchy :-)

mam taki oto przepis, którym się dzielę...

• 500 g mąki pszennej
• 30 - 40 g świeżych drożdży
• szczypta soli
• ok. 2 łyżki cukru
• niecałe 1,5 szklanki letniego mleka
• 2 jajka
Do mąki dodaję cukier, sól, wkruszam drożdże, dodaję jajka z lekko ciepłym mlekiem i mieszam. Nie robię zaczynu z drożdży, wg mnie to niepotrzebnie stracony czas, bo wyrobione ciasto i tak urośnie i nie zdarzyło się, żeby się nie udało ...
Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ale też nie może być za gęste…trzeba to wyczuć.. dodać wtedy łyżkę mąki lub odwrotnie - dolać troszkę mleka.
Odstawiam na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do podwojenia objętości.
Przygotowuję kubek z gorącą wodą. Ciasto nabieram łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (żeby się nie kleiło do łyżki).
Smażę na rozgrzanym oleju, ale trzeba to regulować, żeby nie rozgrzać za mocno, bo będą się przypalać, a środek może być niedopieczony...

Lubię je posypane cukrem pudrem, polane sosem owocowym albo z dżemem :-)

xaviera

xaviera 2015-11-05

pycha, mniam....

ewaeu

ewaeu 2015-11-05

smaki dzieciństwa....pycha...:):)

baygel1

baygel1 2015-11-06

Tak ,tak !!! w dzieciństwie to się jadało :)

hasedi

hasedi 2015-11-06

moja babcia robiła najlepsze pod słońcem :)

lidia23

lidia23 2015-11-07

uwielbiam racuchy i w ogóle wszystko co z mąki:)

dodaj komentarz

kolejne >