pasta z ciecierzycy :-)

pasta z ciecierzycy :-)

ostatnio zafiskowałam się punkcie zdrowego jedzenia i staram się wprowadzać do jedzenia jakieś nowości, a że jestem pasjonatką past do pieczywa znalazłam coś co mnie zainteresowało...

po pierwszym posmakowaniu nie było źle, a będzie lepiej jak się smaki przegryzą, bo tak zwykle z pastami jest, że są smaczniejsze po odstaniu...

ciecierzycę kupiłam pierwszy raz w życiu i jej smak mile mnie zaskoczył lekką orzechową nutą...roślina ta znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli właśnie pasty do smarowania pieczywa...

podaję dla chętnych link do przepisu, który mnie zainspirował...

https://www.olgasmile.com/pasta-z-ciecierzycy-z-pomidorami.html

kasiaaa

kasiaaa 2016-02-27

ja zaczynam wprowadzać kasze (jęczmień perłowy do sałatek jest the best) i soczewicę:-)
dobre toto?

kasiaaa

kasiaaa 2016-02-27

na razie kupiłam czarną, drobniutką soczewicę, jest pyszna, ale gotuje się ją bardzo...i też ma orzechowy posmak:-)

kasiaaa

kasiaaa 2016-02-27

bardzo długo*

lajona

lajona 2016-02-27

Wolałabym pastę pasztetową....

baygel1

baygel1 2016-02-27

A to ciekawe.

lajona

lajona 2016-02-27

Ale tylko wygląda ; (

pantoja

pantoja 2016-02-27

Zrób sama humus, jest pyszny do kanapek. Ja się rozsmakowałam w oleju z orzecha włoskiego i dodaję do sałatek i do humusa (2x robiłam). Kupuję tylko ten olej z Austrii, jest najlepszy. Poza tym może być znakomitym kosmetykiem...

davie

davie 2016-02-27

Ciekawa propozycja i nie trudna do wykonania,
muszę i ja zrobić taką pastę.

doka8

doka8 2016-02-27

ciekawostka ! spróbuję :) a teraz pozdrawiam :)

marrgo

marrgo 2016-02-27

re: ja mówię tekturki... :o))
ja lubię cieciorkę... sama robię taka pastę do kanapek, miksuję cieciorkę z puszki z suszonymi pomidorami i odrobiną wody... przepyszne jest z tekturkami...
:o))

lidia23

lidia23 2016-02-27

o jeny!
nigdy takiego czegoś nie jadłam..

agus63

agus63 2016-02-28

Mamy to samo. Cieciorka i wszelakie strączkowe - górą! Znielubiłam też trującą pszenicę, więc zamiast bułki dodałam do drobiowych kotletów pastę z białej fasolki z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Panierka z bezglutenowych płatków kukurydzianych i smażone na bio-oleju kokosowym. Pycha! Można też w wersji bezmięsnej - sama pasta fasolkowa lub cieciorkowa. Moi faceci wolą jednak z mięsem. Pozdrawiam Ewuś!

dodaj komentarz

kolejne >