[34317991]

jak mus to mus :-)...

kolejna porcja jest jasna, bo zastosowałam inna *technikę* obróbki...zwykle jabłka obierałam i wtedy *obrabiałam*, a one jak czekały na swój los robiły się *rude*...
aby nie ściemniały, przygotowałam gar z odrobiną wody, tak ok. 1,5 - 2 cm od dna...wodę zagotowałam i wtedy na bieżąco kroiłam...najlepiej mieć przykryty garnek i obierać po kilka jabłek i wrzucać do gara, bo nie polecam stania nad gotującą pulpą...potrafi tak *puchnąć* i można oberwać gorącym *kleksem*...
cukier dodany, ale na 5 l garnek ok. 0,5 kg, do tego cukier waniliowy i sok z połowy cytryny...
pasteryzowane ...
1/3

alagol

alagol 2018-07-20

To zimą będzie szarlotka, ryż z jabłkami , naleśniki. Trzeba przyznać, że napracowałaś się solidnie.

eleonor

eleonor 2018-07-20

Żeby jabłka nie ciemniały, trzeba je wrzucać po obraniu do wody z kwaskiem cytrynowym (ostatecznie - z octem)

lidia23

lidia23 2018-07-20

fajnie że teraz takie naklejki są:)

temat zapraw mi znajomy....oj -ile ja się tego narobiłam...
ale teraz już nie...
bo narobione było a w efekcie niewiele się zużyło..
nikt w domu za bardzo nie korzystał więc teraz nie robię...

lidia23

lidia23 2018-07-20

eleonor -ma rację:)

adam24l

adam24l 2018-07-20

Smacznego
Miłego weekendu. Zapraszam do głosowania na top10 i Propozycje. Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.

zibidzi

zibidzi 2018-07-20

Nie jestem smakoszem wczesnych jabłek . Zjadam kilka zerwanych
z drzewa papierówek .Jak mam ochotę na mus jabłkowy do
naleśników to robię go na bieżące spożycie .Ale późniejsze
odmiany są o wiele smaczniejsze . Tej wiosny dosadziłem
jedną antonówkę chyba najlepsza do szarlotki .A na jesieni
dosadzę jeszcze renetę . Stara odmiana dobrze się przechowuje
i też nadaje się na nadzienie .

myszka2

myszka2 2018-07-20

Witaj Ewuniu....pozdrawiam Cię ciepło, życzę pogodnego dnia!:)
U mnie w końcu słonko, po deszczach!:)
Będzie pyszny mus z jabłek i szarlotka placuszek, pychota!:)
Bardzo lubię też dżemiki z jabłuszek, kiedyś robiłam z moją mamą musy jabłkowe wszyscy moi domownicy się zajadali!:)

majaha

majaha 2018-07-20

Widać że nie próżnujesz,pracowita z Ciebie gospodyni....;)

davie

davie 2018-07-20

Wykorzystujesz wszystkie owoce i jak widać nic się
u Ciebie nie marnuje.....:)

doka8

doka8 2018-07-20

elegancko !!!! i pysznie !!!! i zdrowo !!!!

kasiaaa

kasiaaa 2018-07-20

nieustannie Cię za przetwórstwo podziwiam! nadałabyś się z moją Mamą:-)

styna48

styna48 2018-07-21

Wow , dla Ciebie pewnie doba za krótka, podziwiam Cię .

kawa84

kawa84 2018-07-21

Przepięknie wygląda, smakuje pewnie jeszcze lepiej:)

izolek

izolek 2018-07-22

Mój mus taki przaśny - no nie mam takich pięknych naklejek.

dodaj komentarz

kolejne >