Rogaliki

Rogaliki

Drożdżowo- francuskie z nadzieniem orzechowo- czekoladowym - rozpusta.........

dodane na fotoforum:

stacho

stacho 2009-05-15

To ja już idę na rogalika, a dlaczego filiżanka pusta? Pozdrowionka

kocurq

kocurq 2009-05-15

No rospusta zgadzam sie,ale ja bym chetnie tej wedzonej kielbachy troche Ci podprowadzila;)
Milego popoludnia;)

marttom

marttom 2009-05-15

Ale muszą być pyszne mniam.....poproszę o przepis;) Pozdrawiam

maxmen

maxmen 2009-05-15

Oj rozpusta, ale pyszna. ;)))
Miłego ŁYK-ENDU życzę. 8-)

gajanne

gajanne 2009-05-15

Stacho- kawka dopiero się parzyła, kocurq- częstuj sie kiełbaską:),marttom - Przepis podam jutro bo dziś nie mam czasu . maxmen - Dziękuję i wzajemnie

gajanne

gajanne 2009-05-15

A jednak zdążę dziś: Przepis na ciasto:Składniki, 14 - 16 rogalików:

• 2 łyżki + 1 łyżeczka suchych drożdży
• 70 ml (1/3 szklanki) wody o temperaturze pokojowej
• 568 g (4 szklanki) mąki pszennej do wypieków (np. tortowej)
• 50 g (1/4 szklanki) cukru
• 1 łyżka soli
• 250 ml (1 szklanka) mleka o temperaturze pokojowej
• 250 g niesolonego masła średnio schłodzonego
• 1 roztrzepane jajko

Wykonanie:

* W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, później mieszać składniki ręką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać delikatnie przez 5 minut, rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka. Im mniej wyrabiania tym lepsze ciasto. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze...

gajanne

gajanne 2009-05-15

w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na kolejne 1/2 godziny.
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 23 x 38 cm, gruby na 1 cm. Zostawić na 5 minut. Masło rozpłaszczyć i uformować 12 x 8 cm prostokąt, gruby na 1 cm (masło powinno mieć taką samą konsystencję jak ciasto). Masło ułożyć w dolnej części prostokąta (powinno zajmować 1/3 jego część), zawinąć górną 1/3 część prostokąta w stronę środka, a dolną 1/3 część z masłem zawinąć na górną 1/3 część (tak jak składa się list urzędowy). Docisnąć i zlepić brzegi.
# Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy od wyjściowego, powinien mieć około 40 cm długości i być na 2 cm gruby. Ponownie złożyć jak list. Ułożyć na talerz i włożyć do lodówki bez przykrycia na 10 minut.
# Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 10 minut. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i złożyć jak lis...

gajanne

gajanne 2009-05-15

* jak list. Ułożyć na talerz i włożyć do lodówki bez przykrycia na 10 minut.
* Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 10 minut. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i złożyć jak list. Ciasto obsypać mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, maksymalnie na 24.
* Ciasto rozwałkować na długi, płaski prostokąt około 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm. Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty, wysokie na około 15 cm od wierzchołka do podstawy trójkąta. Zwinąć w rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć rogale zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala. Układać je na blasze w odstępach 5 cm, wyginać w kształt księżyca i delikatnie przyciskać końce do podłoża. Posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w temperatu...

gajanne

gajanne 2009-05-15

w temperaturze pokojowej na 2 godziny bez przykrycia.
20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 stopni. Rogale ponownie posmarować jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni. Rogale piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. W trakcie pieczenia pierwszej partii, drugą blachę włożyć bez przykrycia do lodówki

gajanne

gajanne 2009-05-15

dużo tego ale cóz:)) To jest przepis na rogaliki bez nadzienia ato farsz mojego pomysłu:
2 tabliczki czekolady (dobrej)
20 dag orzechów ( ja lubie laskowe ale mogą być kazde)
bakalie wg uznania
wiórki kokosowe
laska wanilii
czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej dodac orzechy , bakalie i pestki z rozciętej laski wanilii na koniec wiórki dosypywać do uzyskania dośc gęstej konsystencji. Nakładać na trójkąty z ciasta i dalej postepować jak w przepisie wyżej. Smacznego

bumbum

bumbum 2009-10-23

tej galerii nie mozna ogladac na glodniaka :(... sie po prostu nie da, czlowiek slinotoku dostaje :]

dodaj komentarz

kolejne >