popołudniowa produkcja pierożków:)

popołudniowa produkcja pierożków:)

Składniki
ciasto:
500 g mąki
3 żółtka
150 ml letniej wody
łyzka masła
sól

farsz:
350g ugotowanej wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
łyżeczka zmielonej gorczycy
sól i pieprz do smaku
Mięso mielimy. Dodajemy 1 jajko i posiekaną, zezłoconą cebulę. Przyprawiamy gorczycą, solą i pieprzem do smaku. Z farszu powinno dać się lepić zgrabne kuleczki - jeśli się rozsypuje, możemy dodać jeszcze jedno jajko.


Mąkę przesiać na stolnicę.Posiekać z masłem. W stożku zrobić dołek. Wlewając powoli wodę zarabiać nożem, zagarniając kolistym ruchem mąkę do środka. W trakcie posolić. Kiedy woda się skończy znowu odgarniamy ciasto i wbijamy żółtka. Postępujemy dokładnie tak samo. Kiedy już będziemy pewni, że nic się nam nie rozleje, a ciasto zacznie się wiązać, zagniatamy resztę energicznie rękami. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i suche. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na 4 części. Na stolnicy zostawiamy jedną z nich, pozostałe kładziemy do misy i przykrywamy talerzem, by nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (ok.3-4 milimetrów). Szklanką wykrawamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz, następnie składamy placuszki i dokładnie sklejamy. Powstające pierożki układamy na desce i przykrywamy ściereczką.
Wrzucamy pierogi na wrzącą posoloną wodę. Kiedy woda znów zacznie wrzeć, a wszystkie pierogi wypłyną na powierzchnię gotujemy ok. 3 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową.

dodane na fotoforum: