Tort egipski

Tort egipski

Przepis ten jest na blaszke 20-22 cm.
-2 bialka
-2 lyz cukru
-0,5 lyz .maki pszennej
-40 gr. orzechow laskowych
Bialka ubic z cukrem,dodac make i orzechy,delikatnie wymieszac.Piec 15 min.
Upiec 3 blaty.
Masa
-10 zoltek
-10 lyz cukru
-5,5 lyz. maki pszen.
-2 op. cukr. wanil.
-340 mil. mleka
-170 gr. masla
W garnuszku zmiksowac cukier zoltka,make i mleko,zagotowac ciagle mieszajac.Ostudzic.Maslo utrzec na puszysta mase dodzjac po trochu budyn.
MASA
-340 mil. smietany kremowki
-200 gr.+2 lyz.cukru
-120 gr podpieczonych orzechow laskowych
Smietane ubic z 2 lyz. cukru,orzechy podpieci posiekac.200 gr. cukru rozpuscic na patelni az zrobi sie karmel.Dzialajac b. szybko wylac na papier pergaminowy i rozsmarowac.Jak stwardnieje, przykryc go papierem i zmiazdzyc walkiem( nie za drobno)Ubita smietane wymieszac z orzechami i karmelem.
Przelozenie
-blat ciasta
-masa bud.
-smietana z karm.
- blat ciasta
- masa
- smiet. z karmelem
- ciasto
- masa

- na koniec posmarowac wierzch i boki i obsypac migdalami.
Moje uwagi
Ciasto jest bardz cieniutkie wiec mozna zrobic na trzech bialkach i ja zmniejszylam ilosc cukru .Ale to juz wg. wlasnego gustu.Jest troszke pracy ale warte grzechu PYSZNE.

dodane na fotoforum:

kati38

kati38 2009-06-24

Ale pychota jaki smak tego tortu? i mogę prosić o przepis.?

dodaj komentarz

kolejne >