OBIADEK

OBIADEK

SUSHI

pawel69

pawel69 2022-01-24

Słaba jakość wykonania! Oto Przepis:
Zaczynamy od przygotowania ryżu:
1. Ryż zalewamy zimną wodą, mieszamy kilkukrotnie dłonią (dość energicznie) i odlewamy wodę.
2. Ryż ponownie zalewamy wodą i odlewamy ją. Czynność powtarzamy trzykrotnie (już bez mieszania).
3. Ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.
4. Po 30 minutach wodę odlewamy i wlewamy nową wodę - tylko tyle, by było jej około 1 cm nad powierzchnię ryżu.
5. Kiedy tylko woda zacznie wrzeć garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu (nie podnosząc pokrywki!) przez 15 minut.
6. Po 15 minutach gotowania (nadal nie podnosząc pokrywki!) ryż odstawiamy na około 20 minut.
7. Ocet łączymy z cukrem oraz solą i odstawiamy na około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
8. Zalewę wlewamy do gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zwijanie sushi:
1. Na macie bambusowej układamy płat nori - śliską strną do maty.
2. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi na nori nakładamy porcję ryżu i rozprow...

gina32

gina32 2022-01-25

Smacze suszi.;)

astra40

astra40 2022-01-25

Rewelacja!

dodaj komentarz

kolejne >